wtorek, 8 grudnia 2015

Ciasteczka kakaowe Nigelli






Dzisiaj chcę przypomnieć się Wam z przepisem na cudownie smaczne i bardzo proste ciasteczka, które doskonale nadają się na Święta, ale nie tylko. Pisałam o nich już zeszłej zimy, jednak w tym roku udało mi się je lepiej sfotografować :-) Te ciasteczka przygotowuję na Święta już od kilku lat i wciąż cieszą się ogromnym powodzeniem. Do ich wykonania potrzebujemy niewiele składników, robi się je szybko i bez żadnych kuchennych sprzętów czy foremek. Przepis ten jest przepisem Nigelli, choć ja robię ciasteczka trochę inaczej. Z przepisu Nigelli powinno ich wychodzić około 24, a mnie wychodzi około 80 :-)
Wynika to z tego, iż wypróbowałam wersję większych i grubszych ciasteczek i stwierdziłam, że robienie mniejszych i cieńszych bardziej mi pasuje. Są bardziej delikatne i takie "na raz do buzi". Ale jest to kwestia bardzo indywidualna, więc zachęcam do eksperymentowania z rozmiarem ciasteczek.
Ciasteczka, które zrobicie mogą różnić się kolorem od moich. Wszystko tutaj zależy od tego jakie macie kakao. Ja używam organicznego gatunku, który kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością i jest ono zdecydowanie jaśniejsze od tego kakao, które mamy na półkach w supermarketach. W zeszłym roku robiłam dwie partie, każdą z innego gatunku kakao i jedne były jasne a drugie ciemne. Nie wpływa to jednak znacząco na smak ciastek.

Składniki : 

 * 250 g miękkiego masła 
 * 150 g drobnego cukru
 * 40 g kakao 
 * 300 g mąki
 * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie : orzeszki rozdrobnione, migdały, skórka pomarańczowa lub kolorowe posypki

Przygotowanie :

1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 C i wykładamy blachę papierem do pieczenia lub silikonową matą do wielokrotnego użytku.
2. Ucieramy w misce masło z cukrem aż otrzymamy lekką i puszystą masę.
3. Dodajemy do masy kakao (przesiewając przez sitko jeśli są grudki) a później mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Można również wszystkie składniki na raz wrzucić do malaksera czy Thermomixa i wymieszać.
4. Ciasto, które otrzymacie jest miękkie i bardzo lepkie, więc najlepiej będzie jak do formowania ciasteczek użyjecie cienkich lateksowych rękawiczek.
Odrywamy z naszej masy kawałek wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, formujemy kulkę a następnie rozgniatamy ją na płasko na blaszce - wychodzi nam mały płaski krążek.

5. Układajcie krążki w odstępach, gdyż ciastka troszkę rosną a lepiej żeby się nie stykały po wyrośnięciu. 
6. Ciasteczka można udekorować orzechami, migdałami czy kolorową posypką przed pieczeniem.
7. Pieczemy ciasteczka przez 15 minut i wyjmujemy do ostygnięcia najpierw przez około 10 minut na blasze, przekładając później na kratkę do studzenia.


Ciasteczka można również pokryć lukrem czy czekoladową polewą z kakao, cukru pudru i wrzątku.

I co ważne : ciasteczka można mrozić nawet na 3 miesiące i rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz