wtorek, 27 października 2015

Nietuzinkowe Halloweenowe dynie




Jak co roku jesienną porą, tuż przed Halloween ozdabiam dynie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zajęcia twórcze, pewnie dlatego, że efekty mojej pracy widać natychmiast ;-) Myślę, że tego typu zajęcia są bardzo relaksujące dla wielu osób i szczerze polecam kreatywne spędzanie czasu :-) 
Fajnie jest zaangażować w takie zajęcia dzieciaki, u nas już było zdobienie dyń, jeszcze nas czeka tradycyjne wycinanie. Zobaczcie jak mnie natchnęło w tym roku a potem zajrzyjcie po zupełnie inne propozycje na dynie z zeszłego sezonu TUTAJ

Dynie, które widzicie na zdjęciach są malowane akrylowymi farbami w sprayu, które kupiłam w OBI oraz markerami olejnymi i permanentnymi.






niedziela, 25 października 2015

Tarta z cukinią i kozim serem








Dzisiaj mam dla Was propozycję na prostą i pyszną tartę z cukinią i kozim serem. Jest to doskonałe rozwiązanie na szybki i lekki obiad czy też kolację. Niewiele składników, prosta kompozycja smaków - a, że w prostocie urok to ta właśnie tarta jest pyszna i urocza :-)

Składniki :

* ciasto francuskie
* cukinia
* miękki ser kozi
* 1 jajko
* 1 łyżeczka roztopionego masła
* pieprz
* świeży tymianek - opcjonalnie

Przygotowanie :

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C.

2. Układamy ciasto francuskie na blasze na papierze do pieczenia i smarujemy je roztopionym masłem.

3. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej na na tarce albo szeroką obieraczką.

4. Układamy plastry cukinii na cieście, tak by pokryć je w całości.

5. Posypujemy po wierzchu pokruszonym kozim serem i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

6. Brzegi tarty (które najlepiej ułożyć w rulon na brzegach) smarujemy roztrzepanym jajkiem.

7. Pieczemy około 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.

8. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego !
















piątek, 23 października 2015

Naleśniki dyniowe




Jesień ma wiele twarzy i barw, jednak dla mnie jesień jest przede wszystkim  pomarańczowa :-) 
Uwielbiam dynie, zarówno jako dekorację,jak i bohaterkę w mojej kuchni. W zeszłym sezonie robiłam mnóstwo dyniowych przysmaków (zajrzyjcie po zeszłoroczne przepisy na pyszne ciasto, zupę z pieczonej dyni z imbirem czy też dyniowe placuszki), a żeby móc je przygotowywać w każdej chwili to zamroziłam sobie dynię w postaci puree, które wykorzystuję do wielu przepisów.

Dzisiejszy przepis na pięknie pomarańćzowe dyniowe naleśniki również bazuje na puree z pieczonej dyni więc zajrzyjcie po wskazówki TUTAJ :-) Naleśniki są bardzo atrakcyjne smakowo, nawet nie potrzebują zbyt wielkiego towarzystwa - odrobina cukru pudru w zupełności wystarcza ale doskonałe są też z dżemami i z Nutellą.

Składniki :

* 2 jajka
* 3/4 szklanki puree z dyni
* 1 szklanka mleka - może być roślinne
* 3/4 szklanki wody
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 1/4 łyżeczki suszonego imbiru




Przygotowanie :
1. Lekko ubijamy jajka w dużej misce, dodajemy puree z dyni, mleko, wodę i masło i mieszamy aż składniki dobrze się połączą.

2. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy na gładką masę.

3. Naleśniki smażymy na patelni na średnim ogniu.

Sugerowałabym smażenie niedużych naleśników, bo ciasto nie pozwala na zrobienie bardzo cienkich naleśników i duże bardzo trudno odwracać ;-)
Podajemy z dżemem, cukrem pudrem, Nutellą lub owocami. Pysznie może być również z waniliowym serkiem na wierzchu :-)

Smacznego !



czwartek, 15 października 2015

Chilli con carne





Jesiennej porze sprzyjają treściwe posiłki :-) I takie właśnie jest Chilli con carne. Doskonałe o każdej porze roku ale szczególnie doceniane w chłodne dni. 
Ja - jako istota mało mięsna pewnie nigdy sama nie zabrałabym się za tą potrawę, gdyby nie to, że kilka już wiosen temu zostałam takim boskim Chilli poczęstowana przez moją przyjaciółkę Anię. Ach jakie to było pyszne ! I przygotowane na mięsie z indyka, ku mej uciesze, a nie na wieprzowinie. Stosować można oczywiście obydwa rodzaje mięsa, jednak indyk jest o wiele zdrowszy. Zaraziła mnie Aneczka tą potrawą na tyle, że na straganie w Maroku specjalnie wyszukiwałam aromatycznego kminu rzymskiego, bez którego  ta potrawa nie byłaby sobą. Potrawa ta, zwana często zupą (choć na zupę moim zdaniem za gęsta) doskonale nadaje się do przechowywania w słoikach, jeśli przygotujecie większą porcję. U nas zawsze znika w każdej ilości więc nie ma co przechowywać ;-)

Dzielę się więc z Wami przepisem na to pyszne Chilli con carne - oczywiście za zgodą autorki ;-)

Składniki :(dla 6-7 osób)

*  500-700 g mielonego chudego mięsa (ja wybrałam indyka)
1 łyżka oliwy z oliwek
* 4 duże cebule, pokrojone w półplastry - super pasuje czerwona cebula
* 1 mieszanka warzywna mrożona
* 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
   liść laurowy, ziele angielskie
* 1 łyżeczka przyprawy chilli 
* 2-4 łyżeczki przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku - według smaku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* przecier pomidorowy -3-4 łyżki
* 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek 
* 1 kostka bulionu wołowego 
* 2 duże  papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę ( mogą być kolorowe)
* 1-2 puszki czerwonej fasoli
* 1 puszka kukurydzy
* 1 paczka chipsów Nachos - niekoniecznie ale warto !

opcjonalnie : śmietana 12% do przybrania, tarty ser


Przygotowanie :

1. Cebulkę podsmażamy na oliwie. 
2. Mięsko możecie ale nie musicie podsmażyć - można wrzucić od razu do garnka.
3. Do dużego garnka wrzucamy wszystkie produkty, (poza fasolą i kukurydzą !!!) razem z podsmażoną wcześniej cebulą i zalewamy wodą - ilość wody według uznania w zależności od tego, jak płynną chcecie mieć potrawę. Zawsze tej wody można dolać później, jak uznacie, że jest za gęste.
4. Gotujemy tak długo aż zmięknie mięsko i papryka. Doprawiamy po swojemu. Dosłownie na 8 minut przed finałem dodajemy fasolę i kukurydzę!
5. Na talerzach doprawiamy śmietaną 12 i posypujemy serkiem  tarkowanym.
6. Na sam koniec posypujemy chipsami Nachos.

Smacznego !!!




poniedziałek, 12 października 2015

Jesienne jabłka w cynamonie




Dzisiaj chcę Wam pokazać jak urozmaicić smak pysznych jesiennych jabłek. Teraz mamy akurat sezon najwspanialszych jabłek. Polecam wycieczkę na targ, gdzie znajdziecie mnóstwo gatunków jabłek...miękkich, twardych, słodkich, winnych czy kwaskowatych. Jest w czym wybierać. A gdy już nasycicie się smakiem świeżych i chrupiących jabłuszek to wrzućcie je na patelnię.Oto mój sposób na jabłkowy deser lub dodatek do owsianki czy jaglanki.


Podsmażcie jabłka krojone w grube plastry na oleju kokosowym, do którego dodajcie cukier trzcinowy, sporo cynamonu i kilka kropli olejku różanego. Mniamm.....







piątek, 2 października 2015

Risotto grzybowe





Z roku na rok coraz bardziej jestem przekonana, że jesień można polubić. Każdej jesieni staram się dostrzegać w niej coś fajnego...zapach świeczek we wnętrzu pozbawionym już letniego słońca, kolory drzew za oknem...pieczone jabłka i dyniowe pyszności. Jesienią uwielbiam też za zapach lasu i grzyby :-) Uwielbiam je zbierać a ten rok jest wyjątkowo łaskawy i nasze lasy są pełne pięknych i zdrowych grzybów. Korzystajmy więc póki są i rozkoszujmy się ich smakiem. 
Dziś proponuję Wam pyszne grzybowe risotto, w którym możecie użyć właściwie wszystkich gatunków grzybów i zmieszać ze sobą różne w jednym daniu. Ja akurat użyłam tutaj kanie i kurki wraz ze szparagami dla urozmaicenia. Możecie dodać też szpinak albo pozostawić wersję bez warzyw. Częstujcie się przepisem i zajadajcie :-) I pamiętajcie by nie zbierać grzybów, których nie znacie !

Składniki :

* 5 filiżanek (filiżanka =250ml) bulionu drobiowego      
* 2-3 filiżanki świeżych grzybów                              
* 4 łyżki masła klarowanego                                         
* 2 łyżki oliwy z oliwek                                               
* 1 szalotka                                                              
* 1 i 1/2 filiżanki ryżu do risotto                                         
* 3/4 filiżanki (185 ml) białego wytrawnego wina      
* 1/2 filiżanki tartego parmezanu                                  
* sól i pieprz do smaku                                           
* opcjonalnie szparagi albo szpinak                          

Przygotowanie :

1. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojone grzyby i podsmażamy aż się zrumienią około 3-5 minut. Przypawiamy grzyby solą i pieprzem do smaku. 
2. Po podsmażeniu wyciągamy około 1/3 porcji grzybów zachowując je na koniec do przybrania risotto. 
3. Zmniejszamy ogień i dodajemy resztę masła i pokrojoną drobno szalotkę. Podsmażamy ją przez około 2 minuty po czym dodajemy ryż. Mieszamy dobrze ryż tak by pokrył się tłuszczem i czekamy aż zacznie robić się przejrzysty. Wtedy dodajemy białe wino i gotujemy aż całe się wchłonie. 
4. Jednocześnie zagrzewamy bulion w rondelku. Następnie dodajemy sukcesywnie po 1/2 filiżanki bulionu do ryżu, każdorazowo do wchłonięcia. Pamiętajmy o mieszaniu. 
5. Pod koniec tuż przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy nieduże kawałki szparagów albo szpinaku. Jak już ryż będzie odpowiednio miękki to dodajemy parmezan i ewentualnie doprawiamy.
6. Risotto podajemy z przybraniem z odłożonych grzybów (dobrze je zagrzać) oraz z pietruszką i parmezanem. 

Smacznego !