sobota, 26 marca 2016

Mazurek różany




Wielkanoc już jutro, więc dzisiaj jest u mnie dzień mazurków :-) Co roku przygotowuję mazurka kajmakowego ,który jest moim ulubionym - przepis znajdziecie TUTAJ, jednak w tym roku postanowiłam przygotować również mazurek różany. Uwielbiam wszystko, co różane więc myślę, że dopiszę tego mazurka do swojej listy ulubionych ;-)

Spód do mazurka przygotujcie jaki chcecie. Można zrobić go łącząc mąkę pszenną z ziemniaczaną, można również z mąki jaglanej albo tylko pszennej. Przepis na spód z maki pszennej jest w moim przepisie na mazurek kajmakowy więc nie będę tu go powtarzać.

Po wystudzeniu kruchego spodu przygotowujemy krem różany. Nie ma nic prostszego :-)

Potrzebujemy :

  • mascarpone 250g
  • woda różana (2-3 łyżeczki)  lub olejek różany
  • konfitura z płatków róży - 2-3 łyżki
  • opcjonalnie barwnik spożywczy
  • bakalie do dekoracji
Wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki, tak by uzyskać gładką masę. Ja swój krem zabarwiłam różowym barwnikiem spożywczym by uzyskać cudny różowy krem.

Najpierw nasmarujcie cienką warstwą konfitury swój spód a potem pokryjcie go równomiernie kremem. Następnie pozostaje Wam ustroić mazurka na przykład migdałami lub orzechami.

Smacznego i Wesołych Świąt Kochani !

K.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz