czwartek, 7 kwietnia 2016

Dziki ryż w sałatce z warzywami i czosnkiem niedźwiedzim




Uwielbiam ryż...ten dobrze przyrządzony rzecz jasna ;-) I śmiem twierdzić, że całkiem nieźle opanowałam już technikę przygotowywania pysznego ryżu. Ostatnio zaś absolutnie zakochałam się w ryżu dzikim i właśnie z niego przygotowałam fajną, prostą sałatkę. Dziki ryż, który jest tu głównym bohaterem jest wyjątkowy w swoim smaku i strukturze. Mam nadzieję, że i was zauroczy.

Składniki :
  • dziki ryż
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryczka chilli
  • czosnek niedźwiedzi - opcjonalnie
  • surowa brukselka
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie :

Gotujemy dziki ryż według przepisu lub najpierw prażymy go chwilę na oliwie z czosnkiem na sucho, po czym zalewamy wodą w proporcjach 1:1,5.
Papryki,pomidorki oraz brukselkę kroimy i mieszamy wszystko z uprzednio ugotowanym ryżem. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy do smaku.

Smacznego !






1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie! Kolorowe i zdrowe - uwielbiam. Muszę koniecznie spróbować, taka sałatka wydaje się idealna, by ją zabrać ze sobą na całodniową wędrówkę czy chociażby na uczelnię. :>

    OdpowiedzUsuń