środa, 15 czerwca 2016

Rose lassi - różany przysmak





Jak pewnie zorientowaliście się po poprzednich wpisach, zwariowałam ostatnio na punkcie dzikiej róży. Ogołociłam z płatków pół miasta, spędziłam wiele godzin obierając każdy płatek z gorzkich końcówek i dziś jestem szczęśliwą posiadaczką kilku przepysznych słoiczków z  konfiturą z róży, indyjskim przysmakiem z płatków Gulkand oraz pyszną różaną nalewką. Miałam jednak oczywiście niedosyt, więc ostatnio przygotowałam sobie jeszcze orzeźwiający koktajl różany na bazie jogurtu. Wyszło pyyyysznie...aż żałowałam, że zrobiłam taką małą porcję ;-) Do tego przysmaku niewiele potrzebujecie, bo wystarczą dwie garstki płatków zerwanych gdzieś na spacerze. Namawiam Was spróbujcie koniecznie !

Składniki na 1 porcję :
  • dwie garstki płatków dzikiej róży
  • jogurt naturalny lub kefir
  • garstka migdałów
  • syrop z agawy lub cukier
  • opcjonalnie kilka pokruszonych pistacji

Najpierw zmiksujcie migdały na drobno a potem dodajcie wszystkie składniki i zmiksujcie ze sobą. Proponuję dosłodzić troszkę i posypać kruszonymi pistacjami to będzie wyjątkowo pysznie !

Smacznego !





1 komentarz:

  1. Wow, pierwszy raz słyszę o takim przepisie.
    Smak musi być bardzo oryginalny.Super pomysł
    :)

    OdpowiedzUsuń