Strony

czwartek, 11 grudnia 2014

Masło żurawinowe

masło żurawinowe

Masło żurawinowe to coś, co nie przyszłoby mi nigdy do głowy. Inne masła, robione na słono, jak najbardziej zdarzało mi się jadać i przygotowywać…ale masło na słodko ?!

I tak na to masło trafiłam gdzieś w sieci i postanowiłam je przygotować. Jakaż to była doskonała decyzja !!! Po przygotowaniu tego masła sama do siebie mruczałam z zachwytu i nie mogłam przestać go jeść. Co chwilę zaglądałam do spiżarni zastanawiając się z czym by je jeszcze można było zjeść :-)
Tuż po przygotowaniu masełka (oczywiście późną godziną wieczorną ;-) postanowiłam podzielić się zachwytem z przyjaciółką…I tak opowiadam, że pyszne..że byłoby wspaniałe z drożdżowym ciastem czy bułeczkami maślanymi, a ona na to : to zrób szybko bułeczki maślane, masz przecież Thermomix :-) A ja…jak to ja, myślę sobie : co? ja nie zrobię ?! Szczególnie, że następnego dnia zaplanowane było rodzinne śniadanie u rodziców, więc bułeczki się wyjątkowo przydadzą :-) I tak po nocy piekłam jeszcze bułeczki maślane do masła. To trochę tak, jakby kupić sobie buty…a do nich szukać sukienki, bo po co komu same buty ? ;-) My kobiety znamy te rozterki nieprawdaż ;-) ?

Masełko oczywiście trzeba było porządnie sfotografować więc prędko przed śniadaniem na mrozie -9 C sterczałam i pstrykałam moją ukochaną żurawinę. Wyszło podobno całkiem smacznie ;-)

Zrobienie tego masła to pestka…a właściwie bułka z masłem ;-) Zobaczcie sami !

Składniki ( spora porcja z 0,5 kg masła)  :

  • 0,5 kg miękkiego masła
  • 1/2 szklanki świeżej drobno krojonej żurawiny
  • 1/2 szklanki miodu
  • tarta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie :

Przygotowanie masełka jest banalnie proste, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w proporcjach sugerowanych albo takich, jakie Wam będą odpowiadać.
Ważne jest by żurawina była bardzo drobno pokrojona, ja więc swoją wrzucam na moment do miksera.

Taki smakołyk, w ładnym naczyniu świetnie nadaje się na kulinarny upominek , jak idziecie w gości. 
I pamiętajcie, by masło przechowywać w lodówce !

Smacznego !


masło żurawinowe

żurawina


żurawina

żurawina



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz