niedziela, 10 maja 2015

Zupa z młodych pokrzyw




Uwielbiam sezonowość...to, że w każdym miesiącu można rozkoszować się różnymi smakami. I choć nad wieloma sezonowymi owocami czy warzywami ubolewam gdy opuszczają progi mojej kuchni to tym bardziej doceniam ich smak gdy właśnie nadchodzą chwile ich świetności. Nie mam w zwyczaju kupować truskawek w lutym ani czereśni jesienią...one smakują tylko wtedy gdy jest na nie właściwa pora. 

Teraz mamy akurat wiosenny sezon na młode pokrzywy i polecam wykorzystać ten czas i to, co pokrzywa ma nam do zaoferowania...a ma bardzo wiele ;-)

Oprócz placków z niedawnego posta polecam również zupę z pokrzywy. Banalnie prostą w przygotowaniu...ale smak ma absolutnie niebanalny. Przepis polecany przez Łukasza Łuczaja w książce " Dzika kuchnia".

Niektórym przypomina szczawiową, innym warzywną a najmłodszym pasuje wersja, że to taki warzywny rosół ;-)

Jedyny wysiłek w tej zupie to dokładne płukanie i krojenie pokrzywy - pamiętajcie o rękawiczkach !

Składniki :

* 1 duża cebula
* 1 duża marchewka
* kilka garści młodej pokrzywy
* 1 łyżka masła
* 1 duży ziemniak
* wywar z mięsa lub kostki bulionowej - około 1,5 litra
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka octu lub sok z cytryny
* sól i pieprz

Przygotowanie :

Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Zasypujemy mąką i robimy jasną zasmażkę. Pokrzywy dokładnie płuczemy po czym drobno kroimy. Dodajemy do cebulki drobno posiekane pokrzywy oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Mieszamy wszystko i zalewamy wywarem. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy ocet albo sok z cytryny. Dłużej nie gotujemy.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz