poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Limonkowy ryż z awokado i pietruszką





Odkąd pamiętam bardzo lubię ryż. Mój syn też okazał się być RYŻożercą ;-) i najbardziej na świecie uwielbia risotto swojej babci. Coraz częściej więc eksperymentuję z ryżem by odnaleźć kolejne sposoby na jego przyrządzanie. A jako, że ostatnio muszę dość ściśle trzymać się diety ze względów treningowych, tym większa moja motywacja do ryżowych eksperymentów ;-)

Dzisiaj więc dzielę się z Wami tym pysznie zielonym, limonkowym ryżem z awokado i pietruszką. Będzie świetnym towarzystwem dla drobiu ale i samodzielnie stanowi fajne danie. 

Składniki :

  • 1 woreczek ryżu jaśminowego lub basmati
  • 2 dojrzałe awokado
  • mały pęczek pietruszki
  • sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie :

1. Ryż gotujemy w woreczku lub na sypko jeśli wolicie - tak by był al dente.

2. W misce rozgniatamy awokado, dodajemy sok w limonki, posiekaną pietruszkę, kmin rzymski oraz przyprawy -sól i pieprz, do momentu osiągnięcia pożądanego przez nas smaku. Możecie dorzucić kilka listków świeżej mięty drobno posiekanej.

3. Dodajemy w miski ciepły, świeżo ugotowany ryż i mieszamy wszystko razem.

Smacznego !















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz