Odkąd pamiętam bardzo lubię ryż. Mój syn też okazał się być RYŻożercą ;-) i najbardziej na świecie uwielbia risotto swojej babci. Coraz częściej więc eksperymentuję z ryżem by odnaleźć kolejne sposoby na jego przyrządzanie. A jako, że ostatnio muszę dość ściśle trzymać się diety ze względów treningowych, tym większa moja motywacja do ryżowych eksperymentów ;-)
Dzisiaj więc dzielę się z Wami tym pysznie zielonym, limonkowym ryżem z awokado i pietruszką. Będzie świetnym towarzystwem dla drobiu ale i samodzielnie stanowi fajne danie.
Składniki :
- 1 woreczek ryżu jaśminowego lub basmati
- 2 dojrzałe awokado
- mały pęczek pietruszki
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie :
1. Ryż gotujemy w woreczku lub na sypko jeśli wolicie - tak by był al dente.
2. W misce rozgniatamy awokado, dodajemy sok w limonki, posiekaną pietruszkę, kmin rzymski oraz przyprawy -sól i pieprz, do momentu osiągnięcia pożądanego przez nas smaku. Możecie dorzucić kilka listków świeżej mięty drobno posiekanej.
3. Dodajemy w miski ciepły, świeżo ugotowany ryż i mieszamy wszystko razem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz