Cukinię uwielbiam od zawsze...jednak dopiero od zeszłego sezonu odkryłam jaka cudowna potrafi być na surowo pod różnymi postaciami. Mało kto jada ją na surowo a jest orzeźwiająca w smaku i pyszna.
Dzisiaj pokażę Wam jaki pyszny dodatek do potraw można z niej przygotować zamiast banalnej surówki. By go przygotować musicie zaopatrzyć się w krajalnicę spiralną albo temperówkę do warzyw, by uzyskać warzywny makaron.
Ja już robiłam makaron fettucine z cukinii wcześniej z sosem z dyni i rozmarynem , zachęcam Was do zajrzenia do tego przepisu -------- > TUTAJ :-)
Ale wróćmy do dzisiejszej propozycji z cukinii :-)
Oto czego będziecie potrzebować :
- cukinia
- papryczka chilli
- granat
- sok z cytryny i limonki
- sól
- opcjonalnie pieprz cytrynowy
Przygotowanie :
Cukinię kroimy na makaron albo cieniutkie paseczki.
Drobniutko siekamy papryczkę chilli - ilość papryczki zależy od tego, jak bardzo chcecie mieć ostrą potrawę - ja sugeruję nie żałować papryczki bo kwaśny sok z cytryny i słodki granat neutralizują ostrość. Wyciskamy sok z cytryny i limonki i polewamy nim cukinię. Dodajemy papryczkę i pestki granatu, solimy i pieprzymy do smaku.
A potem tylko zajadać !
mniam :-)
OdpowiedzUsuńDobre, jadłam:)
OdpowiedzUsuń