poniedziałek, 15 września 2014

Cukinia z ziołami i orzeszkami pinii





Dzisiaj propozycja na cukinię, gdyż sezon na cukinie akurat w pełni. Sama dochowałam się kilku niezłych sztuk w ogrodzie więc ochoczo poszukuję nowych sposobów na to przepyszne warzywo. Cukinię uwielbiam właściwie pod każdą postacią, ale ta jest wyjątkowa, wyśmienita, doskonała...ach długo mogłabym tak słodzić. Jednak uwierzcie mi, że ta wersja jest zachwycająca głównie za sprawą aromatycznych ziół. Sami wypróbujcie i bardzo proszę wróćcie po próbach do tego posta i zostawcie swoje komentarze. Zawsze zastanawia mnie czy Wam smakują te moje propozycje ;-) 



Składniki :

- 1 cukinia - pokrojona w dość grube plastry
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 lub więcej listków mięty
- 10 lub więcej listków bazylii
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 1-2 łyżeczki czerwonego octu winnego lub innego octu (biały winny lub balsamiczny)
- sól i pieprz

Przygotowanie :

1. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Gdy oliwa się nagrzeje to wrzucamy połowę naszej cukinii i podsmażamy plastry zmieniając strony co jakiś czas, aż się zarumienią. Nie solimy cukinii !

2. W międzyczasie siekamy drobno zioła, przeciskamy czosnek przez praskę lub drobno siekamy i łączymy ze sobą te składniki.

3. Gdy mamy już zarumienioną cukinię to zdejmujemy ją z patelni na talerz, po czym smażymy na kolejnej łyżce oleju kolejną porcję plastrów.

4. Gdy druga porcja cukinii będzie podsmażona to dorzucamy do niej uprzednio usmażoną oraz zioła z czosnkiem. Na koniec dodajemy ocet winny oraz sól i pieprz do smaku.

5. Dobrze wszystko mieszamy i na sam koniec dosypujemy prażone orzeszki piniowe.


Smacznego !!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz