środa, 1 lipca 2015

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej




Szparagi mogłabym jeść w każdej postaci...te zielone oczywiście ;-) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić pomysłem na proste ale efektowne przygotowanie szparagów.

Wystarczy kupić pęczek szparagów oraz szynkę parmeńską, szwarcwaldzką albo bardzo cieniutko krojony boczek. Boczku, który jest grubszy niż plasterki szynki niestety nie da się zawinąć tak, jak na zdjęciu więc sugeruję jednak szynkę.

Każdy plasterek musimy przekroić tak, by uzyskać cienkie paski, którymi owijamy szparagi
Tak przygotowanie szparagi układamy na blaszce i pieczemy skropione lekko oliwą i doprawione solą ziołową. Temperatura pieczenia to około 200 stopni w zależności od tego, jaki macie piekarnik.
Czas pieczenia zależy właściwie od Was - od tego jak bardzo przypieczoną chcecie mieć szynkę. Szparagi dobre są już po około 20 minutach - na ogół by szynka była dobrze przypieczona potrzeba troszkę więcej czasu. Zaglądajcie do piekarnika na bieżąco ;-)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz