Uwielbiam ryż...ten dobrze przyrządzony rzecz jasna ;-) I śmiem twierdzić, że całkiem nieźle opanowałam już technikę przygotowywania pysznego ryżu. Ostatnio zaś absolutnie zakochałam się w ryżu dzikim i właśnie z niego przygotowałam fajną, prostą sałatkę. Dziki ryż, który jest tu głównym bohaterem jest wyjątkowy w swoim smaku i strukturze. Mam nadzieję, że i was zauroczy.
Składniki :
- dziki ryż
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryczka chilli
- czosnek niedźwiedzi - opcjonalnie
- surowa brukselka
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie :
Gotujemy dziki ryż według przepisu lub najpierw prażymy go chwilę na oliwie z czosnkiem na sucho, po czym zalewamy wodą w proporcjach 1:1,5.
Papryki,pomidorki oraz brukselkę kroimy i mieszamy wszystko z uprzednio ugotowanym ryżem. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy do smaku.
Smacznego !
Wygląda pysznie! Kolorowe i zdrowe - uwielbiam. Muszę koniecznie spróbować, taka sałatka wydaje się idealna, by ją zabrać ze sobą na całodniową wędrówkę czy chociażby na uczelnię. :>
OdpowiedzUsuń