Dzisiaj mam dla Was propozycję na ryż jaśminowy na słodko. Taka potrawa z powodzeniem może być słodkim i pożywnym śniadaniem. Możecie ją zjeść w porze obiadu albo zaproponować dzieciakom na deser czy nawet słodką kolację. Mnie bardzo posmakował na zimno na śniadanie. Jaśminowy ryż ugotowany w mleku kokosowym jest przyjemnie aksamitny w smaku, a jak dodacie do niego jeszcze laskę wanilii albo olejek waniliowy...będzie jeszcze pyszniej :-)
Składniki :
- ryż jaśminowy Uncle Ben's - 1 szklanka
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- woda - 0,5 szklanki
- laska wanilii lub łyżka olejku waniliowego
- truskawki - krojone w drobną kostkę
- 1 pęczek mięty - drobno posiekany
- syrop z agawy
- migdały w słupkach
- oliwa z oliwek
Przygotowanie :
- Ryż wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę na około 20-30s po czym zalewamy go mlekiem kokosowym i wodą.
- Do mleka wrzucamy laskę wanilii lub olejek waniliowy i gotujemy chwilę na dużym gazie, po czym zmniejszamy na średni i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie całą wodę, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie siekamy drobno miętę. Nie bójcie się dużej ilości mięty - cały w niej urok.
- Kroimy truskawki w drobną kostkę.
- Jak ryż nam się już ugotuje to dodajemy do niego truskawki i miętę, dosładzając syropem z agawy do smaku. Na koniec posypujemy migdałami.
Smacznego !
#zaRYŻykuj
#zaRYŻykuj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz