Szparagi uwielbiam i czekam na nie z utęsknieniem niemalże już od Bożego Narodzenia ;-) Jak już wreszcie pojawią się na sklepowych półkach to kupuję je ochoczo umieszczając często w wazonie, by przed spożyciem móc na nie jeszcze popatrzeć :-)
Dziś przypomnę Wam przepis na tartę z kozim serem, szparagami i suszonymi pomidorami. Prosta i pyszna potrawa, którą z powodzeniem prędko przygotujecie nawet po ciężkim dniu pracy ;-)
Składniki :
* ciasto francuskie gotowe (do kupienia w każdym supermarkecie)
* pęczek zielonych szparagów
* 3 łyżki tartego parmezanu
* jogurt grecki lub bałkański
* 4 łyżki miękkiego sera koziego Festkoz (to taki ser kozi do smarowania)
* 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
* opcjonalnie pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
Przygotowanie :
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy przez 30
sekund (czyli wkładamy do osolonego wrzątku na 30 sekund i odcedzamy).
3. Na dużej blaszce rozkładamy ciasto francuskie.
4. W miseczce mieszamy jogurt grecki, ser kozi Festkoz oraz tarty parmezan.
5. Smarujemy ciasto francuskie powstałą masą i układamy na niej naprzemiennie
zblanszowane szparagi.
6. Na szparagi układamy pomidorki pokrojone w plastry.
7. Przyprawiamy według uznania.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
Ja na koniec jeszcze dodaję suszone pomidory - nie daję ich na początku bo mogą się przypiec na brązowo i wtedy gorzknieją.
Smacznego !!!
* ciasto francuskie gotowe (do kupienia w każdym supermarkecie)
* pęczek zielonych szparagów
* 3 łyżki tartego parmezanu
* jogurt grecki lub bałkański
* 4 łyżki miękkiego sera koziego Festkoz (to taki ser kozi do smarowania)
* 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
* opcjonalnie pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
Przygotowanie :
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy przez 30
sekund (czyli wkładamy do osolonego wrzątku na 30 sekund i odcedzamy).
3. Na dużej blaszce rozkładamy ciasto francuskie.
4. W miseczce mieszamy jogurt grecki, ser kozi Festkoz oraz tarty parmezan.
5. Smarujemy ciasto francuskie powstałą masą i układamy na niej naprzemiennie
zblanszowane szparagi.
6. Na szparagi układamy pomidorki pokrojone w plastry.
7. Przyprawiamy według uznania.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
Ja na koniec jeszcze dodaję suszone pomidory - nie daję ich na początku bo mogą się przypiec na brązowo i wtedy gorzknieją.
Smacznego !!!
Uwielbiam szparagi i wszystko co z nimi ������ a z kozim serem jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować ��
OdpowiedzUsuń