Wiosenne nowalijki to ogromna przyjemność dla każdego wielbiciela warzyw. Jak tylko w ogrodzie pojawiają się moje własne to aż żal je zjeść, bo tak cieszą tym, że po prostu są ;-)
W zeszłym roku z moich kolorowych rzodkiewek robiłam bukiety w prezencie dla bliskich,w tym roku postanowiłam poświęcić im więcej uwagi i pokombinować z przepisami na te chrupiące pyszności.
I tak pewnego dnia postanowiłam je upiec, bo gdzieś kiedyś czytałam, że pieczone mają swoją rzeszę wielbicieli. I wiecie co...wyszły bardzo ciekawie i myślę, że są fajną odmianą i świetnie sprawdzą się jako towarzysze jakiegoś dania głównego. Wypróbujcie i podzielcie się ze mną Waszą opinią !
Co potrzebujemy ?
- pęczek rzodkiewek - przekrojone na połówki lub ćwiartki
- rozmaryn świeży
- czosnek - przeciśnięty przez praskę
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie :
- Umyte rzodkiewki przekrajamy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do miseczki.
- Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, trochę ostrej papryki, sól, pieprz i polewamy wszystko oliwą z oliwek.
- Mieszamy wszystko ze sobą i wykładamy na blaszkę.
- Pieczemy w 200 C przez około 20-30 minut.
Smacznego !
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń