To już chyba ostatni post w tym sezonie z figami w roli głównej. W końcu w kolejce na swoje pięć minut już czekają dynie ;-)
Przepis na dzisiaj jest totalnie prosty i mało pracochłonny, bo właściwie wszystko robi się samo. Czyż nie uwielbiacie takich przepisów ;-) ? Jest to doskonałe uzupełnienie grilla ze znajomymi (przetestowane z powodzeniem na sąsiadach) jak również przepyszna alternatywa dla kolacji przy lampce wina.
Co potrzebujemy :
- świeże figi dokładnie umyte
- miód płynny
- orzechy pekan albo włoskie
- ser camembert
- szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie
- szczypta przyprawy korzennej opcjonalnie
Przygotowanie :
- Umyte figi przekrajamy na połówki wzdłuż i układamy na blaszce na pergaminie.
- Skrapiamy figi miodem i wstawiamy do piekarnika obok układając camembert.
- Pieczemy w 200 °C przez około 20-30 minut.
- W międzyczasie siekamy orzechy.
- W rondelku podgrzewamy miód z przyprawami na średnim ogniu i wrzucamy do niego posiekane orzechy.
- Wyjmujemy z piekarnika ser i figi.
- Na talerzu układamy ser, na wierzch karmelizowane figi i polewamy całość miodem z orzechami.
Smacznego !
Próbowałam, szczęśliwie załapawszy się... Odlot! Polecam, niebiańskie smaki!!! Ola
OdpowiedzUsuń