Pisałam ostatnio, że w temacie fig to nie było moje ostatnie słowo w tym sezonie ;-) Mam nadzieję, że zdążę je przygotować w tym tygodniu w jeszcze jednej formie. Jak tylko wyjdzie ciekawie to się z Wami oczywiście podzielę pomysłem :-)
Tym razem podrzucam Wam pomysł na fajną przekąskę, która równie dobrze może być pyszną lekką kolacją dla każdego.
Co potrzebujemy :
- bagietkę lub rogala
- ser halloumi
- masło klarowane lub oliwę
- świeże figi
- miętę
Przygotowanie :
- Bagietkę lub rogala kroimy w krążki i podsmażamy je na patelni na maśle klarowanym lub na oliwie, tak by otrzymać grzanki.
- Następnie kroimy ser halloumi w plastry i podsmażamy chwilkę na patelni aż się zrumieni.
- Na grzance układamy ser, świeże listki mięty i plastry figi.
Te grzaneczki, po włosku zwane crostini są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ser halloumi gdy jest ciepły jest bardziej miękki, ale na zimno też jest pyszny ;-)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz