Ach szparagi moje ukochane !
Czekam na nie z utęsknieniem całą zimę i zajadam się z radością jak już tylko pojawiają się na sklepowych półkach. Może kiedyś uda mi się wyhodować własne...;-) ?
Dzisiaj chciałabym przypomnieć Wam przepis na risotto z zeszłego sezonu. Jest tak doskonały, że uznałam, że warto go tu powtórzyć, póki jeszcze sezon na szparagi.
Pisałam już o właściwościach szparagów w zeszłym roku ale przypomnę Wam, że są bardzo zdrowe, pożywne i niskokaloryczne, a do tego zawierają dużo białka.
Składniki :
- pęczek zielonych szparagów
- ryż do risotto - ok. 370 gr
- 250 gr tartego parmezanu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 250 gr groszku mrożonego
- pęczek szczypioru (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1l bulionu - najlepiej rosołu z kurczaka, bądź bulionu mięsnego
- sól, pieprz
Przygotowanie :
1. W małym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia.
2. Myjemy szparagi i kroimy je w skośne ok 2-3cm kawałki.
3. W dużym garnku zagrzewamy oliwę. Na gorącą oliwę wrzucamy posiekany szczypior oraz ryż, mieszając cały czas, podsmażamy ryż aż się lekko zarumieni - maksymalnie do 5 minut.
4. Stopniowo dodajemy do ryżu bulion - mieszamy cały czas dodając powoli małe porcje i czekamy aż cały się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Ryż powinien być al dente w ciągu około 20 minut ( jeśli po dodaniu całego bulionu nadal będzie twardy, można dodać trochę wody).
5. Wraz z ostatnią dolewką bulionu tj. na około 5min przed końcem gotowania dodajemy szparagi, masło oraz parmezan i gotujemy aż szparagi będą chrupkie i al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy mrożony groszek.
6. Na koniec zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
7. Na talerzu przystrajamy płatkami parmezanu i ewentualnie odrobiną tartej skórki cytrynowej.
Smacznego !
Oj na groszek to ja mam dziś chrapkę :) Aż sama coś zrobię, tym bardziej jak tu taki smakowity przepis :) p.s. u mnie dziś pasta z avocado ;) Buziaki i smacznego :D
OdpowiedzUsuń