Jak pewnie zorientowaliście się po poprzednich wpisach, zwariowałam ostatnio na punkcie dzikiej róży. Ogołociłam z płatków pół miasta, spędziłam wiele godzin obierając każdy płatek z gorzkich końcówek i dziś jestem szczęśliwą posiadaczką kilku przepysznych słoiczków z konfiturą z róży, indyjskim przysmakiem z płatków Gulkand oraz pyszną różaną nalewką. Miałam jednak oczywiście niedosyt, więc ostatnio przygotowałam sobie jeszcze orzeźwiający koktajl różany na bazie jogurtu. Wyszło pyyyysznie...aż żałowałam, że zrobiłam taką małą porcję ;-) Do tego przysmaku niewiele potrzebujecie, bo wystarczą dwie garstki płatków zerwanych gdzieś na spacerze. Namawiam Was spróbujcie koniecznie !
Składniki na 1 porcję :
- dwie garstki płatków dzikiej róży
- jogurt naturalny lub kefir
- garstka migdałów
- syrop z agawy lub cukier
- opcjonalnie kilka pokruszonych pistacji
Najpierw zmiksujcie migdały na drobno a potem dodajcie wszystkie składniki i zmiksujcie ze sobą. Proponuję dosłodzić troszkę i posypać kruszonymi pistacjami to będzie wyjątkowo pysznie !
Smacznego !
Wow, pierwszy raz słyszę o takim przepisie.
OdpowiedzUsuńSmak musi być bardzo oryginalny.Super pomysł
:)