Dzisiaj po raz kolejny myślami przenoszę się na Sycylię. Wciąż pozostaję pod wrażeniem tego miejsca i kuchni, którą miałam okazję tam poznać. I bardzo staram się i Was choć na moment swoimi zdjęciami przenieść do tego świata.
W agroturystyce Państwa Valenzianich co rano na śniadania dostawałyśmy różne sery...a pośród nich RICOTTA. Niesamowicie delikatna w smaku, doskonała sama w sobie, bez dodatków. Fantastycznie komponowała się z miodem czy marmoladą z pomarańczy ale też ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Ricotta, którą znajdziemy na naszych półkach jest niestety trochę inna zarówno w konsystencji jak i w smaku, ale postanowiłam dać jej szansę i przygotować z niej śniadaniowy przysmak z sycylijskim kumkwatem. Wyszło przesympatycznie ;-) Możecie taki przysmak przygotować również jako deser.
Nie podaję Wam dzisiaj dokładnych proporcji składników, bo myślę, że z powodzeniem przygotujecie według własnego uznania odpowiednią dla Was konsystencję i smak.
Jeśli nie macie świeżych owoców pod ręką to dodajcie jakąś pyszną konfiturę.
Moją wersję przygotowałam z następujących składników :
- ricotta
- mleko kokosowe
- migdały
- nasiona chia
- syrop z agawy
- świeży kumkwat
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz