poniedziałek, 17 października 2016

Placuszki dyniowe





Sezon na dynię już w pełni więc zachęcam Was dzisiaj do przygotowania tych placuszków. Pisałam już o nich, ale po pierwsze warto je przypomnieć a ponadto dopiero teraz doczekały się one godnych zdjęć ;-) Placuszki są pyszne z syropem z agawy i owocami, ale doskonale będą się komponować na przykład z Nutellą i orzechami. Dzieciakom bardzo smakują więc warto przemycić im w tej postaci trochę dyni ;-)
Jak nie lubicie kokosa to pomińcie ten składnik i dodajcie więcej mąki.

By przygotować te placki będziecie potrzebować puree z pieczonej dyni, które możecie sobie przygotować wcześniej. Ale nic też nie stoi na przeszkodzie byście przygotowali to tego samego wieczoru.

Składniki :

1/4 filiżanki zmielonych wiórków kokosowych ( możecie też dać niemielone )
5 łyżek mąki
4 jajka
1/4 filiżanki puree z dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie :

  1. Mieszamy mąkę, wiórki kokosowe i jajka w misce.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło.
  4. Wlewamy ciasto na patelnię tworząc niewielkie placuszki.
  5. Smażymy odwracając około 2 minut - aż zrobią się złociste. 

Smacznego !







3 komentarze:

  1. Kasiu, ale fajne zdjęcia i jakie cudne te butelki apteczne. Zazdraszczam :) Pozdrawiam Cię ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis z dyni, który muszę wypróbować! :D Zdjęcia cudowne <3
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń