wtorek, 24 marca 2015

Pak choy w mleczku kokosowym z kurkumą



Wielu się pewnie zastanawia : Co to za zielsko na zdjęciu powyżej ?

Pak choy czy też inaczej zwany pak choi lub bok choy to nic innego jak "kapusta właściwa chińska".

Jest odmiana kapusty, która stosunkowo niedawno pojawiła się na naszym rynku i jak na razie dostępna jest niestety tylko z importu, a co za tym idzie nie jest tania. Ale zapewniam Was, że warto jej choć raz spróbować. Ja robiłam ją już na kilka sposobów, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Zanim jednak zdradzę Wam przepis, proponuję nacieszyć oko tym, jak cudna jest natura i jej wytwory. Przedstawiam Wam więc PAK CHOY.







Składniki :

- 2 małe główki kapusty pak choy lub 1 duża
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 -3 szczypty soli morskiej
- 1 mała puszka mleczka kokosowego zmieszana z taką ilością wody by uzyskać 1,5 filiżanki płynu
- kilka plastrów świeżego imbiru
- 1 limonka

Przygotowanie :

1. Kroimy kapustę wzdłuż na ćwiartki i dokładnie płuczemy.
2. Układamy kapustę pak choy jednowarstwowo w dużej, dość głębokiej patelni z przykrywką.
3. Dodajemy mleczko kokosowe z wodą, kurkumę, sól oraz imbir.
4. Doprowadzamy do zagotowania, po czym przykrywamy i zmniejszamy ogień na średni i dusimy przez około 6 minut.
5. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy kapustę na drugą stronę i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 6 minut.

Tak przyrządzoną kapustę pak choy podajemy z ćwiartkami limonki, by na talerzu kapustę sobie dobrze skropić sokiem z limonki.

Smacznego !












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz