czwartek, 12 marca 2015

Carpaccio i sałatka z pieczonych buraczków.



Burak, jak powszechnie wiadomo jest niezmiernie zdrowy. A jak dowodzą najnowsze badania - najzdrowsze są buraczki spożywane w postaci surowej albo pieczonej, gdyż ich gotowanie rozpuszcza ich cenne składniki mineralne.

Ja buraczki zawsze lubiłam, ale spożywałam tylko w formie zupy albo tradycyjnych gotowanych buraczków serwowanych na ciepło.
Aż wreszcie postanowiłam je upiec i podać w kilku formach. 
I to była złota myśl ! :-) Zakochałam się w pieczonych burakach. Mam nadzieję, że zakochacie się i Wy !

A oto moje propozycje :

Chipsy buraczane



Chipsy z buraczków przygotowujemy szatkując surowe buraczki na bardzo cienkie plasterki. Następnie układamy je pojedynczo  na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posypujemy ulubionymi ziołami i skraplamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 10 minut, w zależności od mocy piekarnika. Warto zaglądać już po kilku minutach, bo jak plasterki są bardzo cienkie to mogą się szybko przypalić a wtedy będą gorzkie.

Carpaccio z pieczonych buraków


Carpaccio z pieczonych buraczków przyrządzamy analogicznie do chipsów, z tą tylko różnicą, że plastry powinny być grubsze a ich pieczenie trochę dłuższe - około 15 minut.


Sałatka z pieczonymi buraczkami


Sałatkę z pieczonymi burakami możemy przygotować bardzo dowolnie. Ja postawiłam na prostotę, by nie zagłuszyć smaku pieczonych buraczków. 
Buraki upiekłam w plastrach i podałam je na rukoli wymieszanej z młodą botwinką. Wszystko doprawiłam solą ziołową i polałam oliwą z oliwek. 

Polecam wszystkim wprowadzenie buraczkowych pyszności do codziennego menu :-)

Smacznego !














1 komentarz:

  1. ale kusisz.. mniammm muszę obowiązkowo spróbować :)

    OdpowiedzUsuń