poniedziałek, 28 grudnia 2015

Tarta z żurawiną i granatem






Gdy za oknem tak szaro-buro jak ostatnio, proponuję Wam coś na poprawę nastroju :-) Prosta, szybka tarta z owocami na kremie z mascarpone. Ja, jak na ten sezon przystało, użyłam czerwonych owoców - granatu i żurawiny, ale tak naprawdę każdy owoc będzie dobry. Wspominałam już o tej tarcie w poście z zeszłego roku, ale teraz zrobiłam nowe fotki a i przepis na krem został lekko zmodyfikowany. Poczytajcie i działajcie !

Przepis na kruche ciasto na tartę 

Składniki :  (na okrągłą formę o średnicy 24 cm)

200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko


Przygotowanie :

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz schłodzone masło, które siekamy na drobne kawałki.

2. Dodajemy jajko i energicznie zagniatamy ciasto.

3. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

4. Po wyjęciu z lodówki z  ciasta musimy rozwałkować koło o średnicy trochę większej niż sama forma. Następnie układamy ciasto w formie dokładnie dociskając do dna i brzegów. Wstawiamy do lodówki jeszcze na czas nagrzewania piekarnika.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i wyjmujemy ciasto z lodówki nakrywając je folią aluminiową. Na folię wykładamy suchy groch albo ceramiczne kulki do pieczenia, by obciążyć ciasto. Możemy też położyć na folię kawałki jabłka.

6. Pieczemy ciasto 15 minut, po czym wyjmujemy folię z obciążeniem i dopiekamy jeszcze około 10 minut, aż ciasto się zarumieni.


Przepis na krem do tarty : wersja 1

Poniżej podam Wam składniki na taką ilość kremu, którą pokryłam jedną dużą tartę i dwie małe tarteletki. Możecie na wyczucie składniki dopasowywać do Waszych potrzeb.

Potrzebujemy :

2 serki mascarpone 250 g 
7 łyżeczek cukru pudru
7 łyżeczek śmietanki 30% do ciast i deserów

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w misce, robiąc to raczej energicznie bo mascarpone jest dość zbite i niezbyt łatwo zmieszać je z rzadką śmietanką. Jak lubicie bardzo słodki krem to dodajcie więcej cukru pudru.

Przepis na krem do tarty "lekki" : wersja 2 - ilość tego kremu wystarczyła na 2 tarty

2 kartoniki śmietanki kremówki 30% - kartonik ma 250ml
1 duże opakowanie mascarpone - 500g
syrop z agawy lub cukier puder

Najpierw ubijamy w mikserze śmietankę aż będzie puszysta ale nie do końca sztywna.
Następnie dodajemy po trochu serka mascarpone i mieszamy wszystko ze sobą, pod koniec dodając syrop z agawy albo cukier puder według uznania.


I gotowe !

Na wystudzoną tartę wykładamy krem a na wierzch wsypujemy owoce granatu lub żurawinę pokrojoną na połówki, wcześniej zasypaną cukrem.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz