środa, 9 grudnia 2015

Słodkie choinki






Nadszedł nareszcie ten wspaniały okres przedświątecznej krzątaniny, domowych wypieków i dekorowania domu. Uwielbiam ten okres, gdy dom zmienia się w jakąś magiczną krainę pełną zapachu ciastek i świeczek. Co roku obiecuję sobie, że część rzeczy przygotuję wcześniej, by potem nie zarywać nocy przed samą Wigilią...ale oczywiście nic z tego nie wychodzi a mój grafik i tak pęka w szwach ;-) Tak czy inaczej uwielbiam ten czas...jedyny mankament to te kalorie, które trafiają nie tam gdzie trzeba...ale myślę, że w tym okresie można poszaleć a pilnować się ponownie po Nowym Roku ;-) W końcu mówią, że trzeba słuchać swojego organizmu...a mój w tym okresie ewidentnie domaga się endorfin z kakaowych ciastek, glutenu z pysznych pierogów mamusi, cukru z kruchych ciasteczek...i jeszcze kilku ważnych substancji ;-) I jak ja miałabym mu odmówić ??? No jak ?! :-)

Poniżej macie przepis na ślicznie efektowne i pyszne choinki, które polecam również jako słodki podarunek. Zwróćcie proszę tylko uwagę na to, że choineczki zrobione z dmuchanej kaszy jaglanej są twarde i trzeba je gryźć z wysiłkiem...co może być kłopotem dla szczerbatych maluchów. Jeśli macie w domu takie maluchy to proponuję jednak zrobić choinki z ryżu dmuchanego, ponieważ ziarenka są większe i całość po zastygnięciu nie będzie taka twarda.


Składniki : (na około 10 niedużych choinek)

  • 3 szklanki dmuchanej kaszy jaglanej albo ryżu dmuchanego
  • 1,5 łyżki masła
  • 150-200 g jasnych pianek marshmallows (mogą być białe i różowe) 
  • zielony barwnik spożywczy
  • około 10 czekoladek na podstawę choinki 
  • ozdobne posypki, gorszki
  • klej spożywczy albo lukier do przyklejenia podstawy i ozdób


Przygotowanie :

  1. W dużym garnku rozpuszczamy masło z piankami na małym ogniu.
  2. Do płynnej już masy dodajemy barwnik spożywczy do momentu uzyskania pożądanego koloru.
  3. Dodajemy do masy kaszę dmuchaną albo ryż i energicznie mieszamy by równomiernie się wszystko zazieleniło.
  4. Wyjmujemy porcję mniej więcej wielkości małej garści i w rękach formujemy kształt choinki.
       Uwaga ! Jeśli masa będzie Wam się kleić do rąk to lekko je zmoczcie, a najlepiej róbcie
       to w rękawiczkach.
  1. Na spodzie czekoladki zróbcie kropkę z lukru lub kleju spożywczego by przykleić choinkę.
  2. Na koniec możecie podoklejać również kolorowe posypki lub groszki cukrowe.

Odstawcie choinki do ostygnięcia, tak długo by podstawa byłą dobrze sklejona z choinką.

Możecie takie choineczki przygotować również na słodkie prezenty albo ozdobić nimi świąteczny stół, bo bardzo efektownie się prezentują.

Smacznego !


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz