Uwielbiam ten czas gdy na sklepowych półkach zazielenia się świeżymi szparagami...ach...odkryłam je stosunkowo niedawno, bo dwa lata temu i moje zauroczenie wciąż trwa i trwa...i każdej wiosny szaleję z radości, że sezon szparagowy w pełni :-) Jest mnóstwo sposobów na pyszne przygotowanie zielonych szparagów, jednak ja mam wciąż jeden ulubiony...zobaczcie sami !
Szparagi z rozmarynem, ziołami prowansalskimi,orzeszkami piniowymi
i parmezanem
Składniki :
* pęczek zielonych szparagów
* garść świeżego rozmarynu
* zioła prowansalskie
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* orzeszki piniowe
* tarty parmezan
Przygotowanie :
1. Szparagi myjemy dokładnie i odkrajamy twarde, zdrewniałe końcówki.
2. Kroimy szparagi skośnie w około 5cm kawałki.
3. Kroimy drobno świeży rozmaryn.
4. Na małej patelni prażymy garść orzeszków piniowych.
5. Na dużą patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szparagi.
6. Podsmażając szparagi przyprawiamy je najpierw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po
chwili dodając również świeży rozmaryn ( nie dajemy go na początku żeby się zbytnio nie
podsmażył).
8. Na koniec posypujemy szparagi prażonymi orzeszkami i utartym parmezanem.
Smacznego !
Ja też je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i do obserwowania :)