poniedziałek, 12 maja 2014

Szparagi moja miłość - z rozmarynem, orzeszkami piniowymi i parmezanem


Uwielbiam ten czas gdy na sklepowych półkach zazielenia się świeżymi szparagami...ach...odkryłam je stosunkowo niedawno, bo dwa lata temu i moje zauroczenie wciąż trwa i trwa...i każdej wiosny szaleję z radości, że sezon szparagowy w pełni :-) Jest mnóstwo sposobów na pyszne przygotowanie zielonych szparagów, jednak ja mam wciąż jeden ulubiony...zobaczcie sami !






Szparagi z rozmarynem, ziołami prowansalskimi,orzeszkami piniowymi
 i parmezanem 


Składniki :

* pęczek zielonych szparagów
* garść świeżego rozmarynu
* zioła prowansalskie
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* orzeszki piniowe
* tarty parmezan

Przygotowanie :

1. Szparagi myjemy dokładnie i odkrajamy twarde, zdrewniałe końcówki.

2. Kroimy szparagi skośnie w około 5cm kawałki.

3. Kroimy drobno świeży rozmaryn.

4. Na małej patelni prażymy garść orzeszków piniowych.

5. Na dużą patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szparagi.

6. Podsmażając szparagi przyprawiamy je najpierw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po 
    chwili dodając również świeży rozmaryn ( nie dajemy go na początku żeby się zbytnio nie  
    podsmażył).

7. Kończymy podsmażanie gdy szparagi będą lekko miękkie.

8. Na koniec posypujemy szparagi prażonymi orzeszkami i utartym parmezanem.

  Smacznego !





1 komentarz:

  1. Ja też je uwielbiam :)

    Zapraszam do siebie i do obserwowania :)

    OdpowiedzUsuń