poniedziałek, 22 września 2014

Figi zapiekane


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na prostą i szybką przekąskę, która z pewnością zrobi wrażenie na ewentualnych gościach. Przekąska akurat odpowiednia na koniec lata gdy sezon na figi jest w pełni. Ja już jakiś czas temu zakochałam się w figach. Figi w krajach o klimatach cieplejszych od naszego mają niesłychanie słodki smak. Jedzone w cieplejszych klimatycznie miejscach smakują zupełnie inaczej niż te, które po długiej drodze w autach ciężarowych trafiają na półki naszych supermarketów. Niemniej jednak i w Polsce warto po nie sięgnąć, gdyż czasem można trafić na te aromatyczne i bardzo słodkie. 
Poza tym w takich wypadkach należałoby kierować się zasadą : jak się nie ma, co się lubi…to się lubi, co się ma :-)


Składniki :

  • świeże figi
  • ser gorgonzola (lub inny miękki ser pleśniowy)
  • szynka parmeńska lub boczek w plastrach
  • opcjonalnie miód 


Przygotowanie :

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Figi dokładnie myjemy i kroimy na połówki.
  3. Każdą połówkę nadziewamy serem, lekko wydrążając odrobinę miąższu.
  4. Nafaszerowane serem połówki fig owijamy plastrami szynki lub boczku.
  5. Zapiekamy około 15-20 minut - tak by szynka była chrupiąca.
A po zapieczeniu figi wyglądają tak :





1 komentarz:

  1. Kasia przeszłaś samą siebie :D mogę tylko wiedzieć WOW :D
    jestem pełna.... WOW :D

    OdpowiedzUsuń