Mamy już jesień, chcąc nie chcąc wokół nas świat jawi się już wszystkimi odcieniami pomarańczu, żółci i czerwieni. Otaczające nas drzewa są niczym malowane. I choć ja najbardziej kocham wiosnę i lato a ukojenie znajduję w naturalnych odcieniach zieleni, to i w tym okresie potrafię znaleźć coś pięknego. Jedną z zalet jesieni jest dla mnie właśnie DYNIA :-) Uwielbiam ją zarówno oglądać w dekoracyjnych aranżacjach, jak i jeść...jeść...jeść ! A sposobów przyrządzania jest mnóstwo, ale najpierw zacznę od najprostszego - od zupy.
Zupę, o której piszę dzisiaj można z powodzeniem zrobić z każdego gatunku dyni, a jest ich na rynku coraz więcej. Ja wybrałam akurat zieloną dynię Muscat - która jest łagodna i lekko słodkawa. Gdybyście kupili gatunek Hokkaido - taka nieduża, okrągła i mocno pomarańczowa - to pamiętajcie, że jej nie trzeba obierać ze skórki.
Ogromną zaletą tego przepisu jest moim zdaniem aromat, który daje pieczona w marynacie dynia, ale również to, że gdy ją zapiekamy to nie musimy stać nad kuchenką, tylko możemy w tym czasie zająć się czymś innym :-)
Składniki :
* 500 g dyni
* 1 łyżka tartego świeżego imbiru
* 3 ząbki czosnku
* kilka gałązek świeżego tymianku albo łyżeczka suszonego
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka kurkumy
* 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego
* sól i pieprz
* opcjonalnie : pestki dyni, grzanki, tarty parmezan
Przygotowanie :
1. Wycisnąć przez praskę ząbki czosnku i wymieszać go z oliwą. Następnie dodać do tego tymianek, kurkumę, imbir, sok z cytryny oraz sól.
2. Dynię pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i wyłożyć na blaszkę pokrytą folią aluminiową.
3. Piekarnik nagrzać do 190'C i piec około 45 minut.
4. Po upieczeniu dynię przełożyć do garnka i zalać wywarem warzywnym lub bulionem, a następnie zmiksować.
5. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz wrzucić dodatki według uznania.
Ja tą zupę podaję z dużą ilością pestek dyni oraz tartym parmezanem. Na koniec posypuję jeszcze odrobiną świeżego tymianku.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz