niedziela, 11 stycznia 2015

Korzenna owsianka z żurawiną i orzechami




Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na wspaniałą owsiankę, która doda Wam moc energii o poranku. Przygotowuje się ją wieczorem dnia poprzedniego, gdyż musi przez noc poleżeć w lodówce by płatki zmiękły. Zapewniam Was, że ta wersja to rozkosz dla każdego smakosza. 

Dla niecierpliwych najpierw podaję przepis, ale polecam czytać do końca i zapoznać się z właściwościami owsianki :-)
Składniki :(uwaga spora porcja)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej np. do pierników
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka - roślinnego lub krowiego
- 1/5 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej*
*  (dotychczas dostępna była w sklepach ze zdrową żywnością albo w Kuchniach Świata, ale od niedawna dostępna jest w wielu sklepach w pobliżu cukru trzcinowego polskiego producenta)
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- ulubione orzechy do posypania
Przygotowanie :
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, na sam koniec dodając żurawinę i wstawiamy owsiankę na noc do lodówki by płatki mogły zmięknąć. Uwaga ! Owsianka ta jest dość słodka...ale grzechu warta więc polecam ! Trochę słodyczy nam się w końcu należy :-)
Smacznego !!!!



Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku  jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy. Owies ma także działanie odmładzające. Racjonalna dieta nie powinna obyć się bez produktów owsianych, które są nie tylko sycące, ale i zdrowe. Jakie wartości odżywcze znajdują się w owsiance i jakie jeszcze właściwości lecznicze są dla niej typowe?

Właściwości odżywcze owsianki


Owies jest nie tylko bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi:


  • * witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu
  •    anemii,
  • * witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu,
  •    korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci,
  • * substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.
Porcja owsa zawiera również magnez, żelazo oraz witaminy. Płatki owsiane to także źródło błonnika. Udowodniono, że zawierają one najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, co oznacza, że jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do powstania kwasów organicznych, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Owsianka na śniadanie lub kolację dostarcza również kwasów tłuszczowych. Owies, ze wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Tłuszcz ten zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
  • Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
  • Odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
  • Dbają o nawilżenie skóry.
  • Łagodzą podrażnienia.
  • Chronią przed nowotworami.
Zdrowe odżywianie warto wspomóc poprzez regularne spożywanie owsianki. Udowodniono bowiem, że owsianka zjadana codziennie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Jest uwielbiana przez kulturystów, biegaczy, kolarzy. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Ma niewiele kalorii, a równocześnie likwiduje uczucie głodu. Dlatego też warto jeść owsiankę.

Ciekawostki o owsiance


Owies uprawiano już w Europie w epoce brązu, czyli ok. 1800-1700 roku p.n.e. W średniowieczu owsianka była podstawą żywienia, dla angielskich górników była posiłkiem, który dawał im siłę i wytrzymałość podczas ciężkiej pracy. Dziś owsianka jest gościem na niewielu, niestety, stołach. Dlaczego tak wiele osób zapomniało o owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków kukurydzianych? Być może uznali, że jest trudna do przygotowania. Nic bardziej mylnego, przyrządzenie owsianki zajmuje niewiele czasu, a korzyści płynące z jej spożywania są nieocenione.

Najlepiej spożywać owiankę przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, śliwek, orzechów) lub świeżych owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek). Owsianka jest daniem prostym w przygotowaniu. Płatki owsiane zalewamy goracym mlekiem, dodajemy bakalie, cynamon, wanilię i czekamy około 5-10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie możemy dodać owoce i potrawa jest gotowa do spożycia.Jeśli chcesz zadbać o zdrowe odżywianie, rozważ powrót do tradycyjnych produktów i dań. Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale i smaczna. Owsianka na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na zdrowie.

Źródło : http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-owsianki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz