niedziela, 4 stycznia 2015

Sałatka z komosy z pomarańczą, granatem, żurawiną i jarmużem

Sałatka z żurawiną i granatem

Sałatki z pomarańczą i granatem to rzadkość...a już z jarmużem, który jest bardzo zdrowy i ostatnio coraz częściej dostępny na sklepowych półkach to istny rarytas. Ta sałatka jest wyjątkowa pod wieloma względami...jest zdrowa, pięknie kolorowa i niektórym kojarzy się bardziej z deserem niż czymkolwiek innym ;-)

Do wykonania tej sałatki natchnął mnie noworoczny przyjazd moich przyjaciół. Ponieważ w Święta nie objadałam się zanadto, postanowiłam moich wspaniałych gości przyjąć czymś wyjątkowym...i przeczuwałam, że ich pobyt będzie pod znakiem rozkosznego obżarstwa ;-) I nie pomyliłam się ani trochę !

Muszę przyznać, że wspaniale gotuje się dla osób, które potrafią delektować się jedzeniem i które tak jak ja, fascynuje dobra kuchnia i nowe odkrycia kulinarne. Tym bardziej wspaniały jest moment, w którym okazuje się, że moje wynalazki smakują takim smakoszom...dla takich chwil warto spędzać czas przy kuchennym blacie :-) Dziękuję Wam moi kochani Smakosze ;-)

Aaaach zapomniałabym wspomnieć o jeszcze jednym niesamowitym składniku tej sałatki...to moja ukochana żurawina. Tak, ona też tu zagościła...w formie zmiksowanej, dlatego też nie widać jej na pierwszy rzut oka. Moja miłość do żurawiny jest ogromna i już nie mogę się doczekać kolejnych odkryć jej zastosowania ;-) Bądźcie więc czujni !


sałatka  z żurawiną, jarmużem i granatem

Jak chcecie poznać przepis na tą czarująco kolorową sałatkę to klikajcie dalej ;-) 


Składniki :

* 1 szklanka komosy ryżowej - quinoa
* 2 szklanki wody
* 2 duże liście jarmużu
* 2 szklanki świeżej żurawiny 
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki tartej skórki z pomarańczy
* 1 łyżeczka miodu
* 4-5 małych pomarańczy
* 1/2 szklanki pestek granatu
* 1/4 szklanki świeżej, posiekanej mięty

Przygotowanie :

1. Wypłukać dokładnie komosę na sitku.
2. Zagotować 2 szklanki wody w niedużym garnku.
3. Jak woda się zagotuje to dodajemy komosę i ponownie czekamy do zagotowania.
4. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż komosa wchłonie całą wodę i będzie
    ugotowana - około 12-15 minut.
5. Umyć, usunąć twarde łodygi i posiekać liście jarmużu.
6. W mikserze miksujemy 2 szklanki żurawiny, 2 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę miodu.
7. Gdy komosa będzie już ugotowana to przekładamy do miski, dodajemy jarmuż i 
    odstawiamy do wystygnięcia.
8. Do komosy dodajemy 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej.
9. Obieramy i drobno kroimy pomarańcze.
10. Gdy komosa jest całkiem chłodna dodajemy pomarańcze i zmiksowaną żurawinę.
11. Na koniec dodajemy granat i posiekaną miętę.

Można na wierzchu posypać sałatkę jeszcze dowolnymi orzechami. Polecam tu orzechy pekan albo pistacje.

Sałatkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki, podawać ją należy lekko schłodzoną.

Smacznego !

























1 komentarz:

  1. Byliśmy, jedliśmy, zasmakowaliśmy!!!!!!!!! Pyszna sałatka, wyjątkowy smak. Ale myślę,że dużą rolę odgrywało otoczenie i gospodyni. :-)

    OdpowiedzUsuń