Kwas oleinowy z awokado obniża poziom cholesterolu
W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 g tłuszczu. Inne owoce zawierają go tylko w śladowych ilościach (0,2-0,4 g). Jest to jednak tłuszcz dobroczynny dla zdrowia – kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi.
Do wartości odżywczych awokado należą : likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna.
- Dzięki obecności tłuszczu w awokado, składniki innych produktów są lepiej przyswajalne, i tak na przykład nasz organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli jednocześnie dodamy awokado do sałatki.
- W tym wspaniałym owocu jest też bardzo dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad prawidłową pracą serca.
Jak widzicie ten owoc to same dobrodziejstwa ! Więc z przyjemnością podzielę się z Wami kolejnym pomysłem na jego wykorzystanie w Waszej kuchni :-)
Jak to zrobić ?
Przygotowanie jajka zapieczonego w awokado jest bardzo proste, potrzebujemy do tego piekarnik, awokado, jajka i około 30 minut naszego czasu :-)
Awokado po umyciu rozkrajamy na połówki i łyżeczką delikatnie wydrążamy trochę miąższu, żeby zrobić miejsce jajku. Często jajka są spore, a awokado małe i mimo wydrążenia nie będzie Wam się chciało zmieścić całe jajko - proponuję wtedy odlać odrobinę białka.
Po wydrążeniu jajko umieszczamy w naszym awokado delikatnie wlewając tak, by nie naruszyć żółtka. Następnie jajka doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.
Warto przed rozpoczęciem prac przemyśleć sprawę technicznie ;-) Żeby awokado nam się nie bujało na blaszce, rozlewając przy tym białko, proponuję przygotować "gniazdka" z folii aluminiowej, które pomogą nam utrzymać połówki awokado nieruchomo. Zobaczcie na zdjęciu poniżej.
Jak wszystko mamy już ułożone to wkładamy do piekarnika na 200 C i pieczemy około 20 minut - zerkajcie już jednak po 15 minutach, ważne by białko było ścięte.
Tak upieczone awokado warto podać w towarzystwie warzyw. Jest pyszne jak po wierzchu posypiemy je pietruszką i szczypiorem. Ja do tego, obok świeżych warzyw, podałam też groszek z puszki...mmmhmmm pyyycha ;-)
Smacznego !
Bardzo prosty ,zacny przepis na smaczne i zdrowe śniadanko :) Mam avocado ,mam jajka ,szczypiorek,natkę także ....do dzieła :) kroi się pyszne śniadanko jutro :) Zostaję fanką Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńA tym pysznym daniem zamierzam sie raczyc w weekend :) bardzo lubie i avocado i jajeczka szczegolnie od kur zielononozek :))
OdpowiedzUsuń