Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami...a jak Wielkanoc to wraz z nią MAZUREK :-) Ja, choć nie należę do wielkich fanów ciast, nie wyobrażam sobie Świąt bez kajmakowego mazurka. Podbił on moje serce już wiele lat temu i żaden inny mazurek nie jest w stanie go przebić. Kajmakowy i kropka :-) Kajmak można przygotować na wiele sposobów, jak również kupić gotową masę w puszce, jednak ja najczęściej robię masę z krówek, bo jest stosunkowo prosta.....no może poza rozwijaniem krówek z papierków, niczym świstak ;-) i przede wszystkim pyszna.
Składniki :
Ciasto kruche na mazurka :
- 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki, choć ja używam orkiszowej)
- 125 g kostki masła o temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- ewentualnie odrobina zimnej wody (na wypadek gdyby ciasto nie chciało się kleić)
- szczypta soli
Masa kajmakowa :
- 1/2 kg krówek
- ewentualnie sok z 1/2 cytryny
- odrobina mleka
- 1-2 łyżki masła
Przygotowanie :
Ciasto :
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i szczyptę soli.
2. Do mąki dodajemy masło pokrojone w kawałki i dłońmi dokładnie mieszamy wszystko razem.
Ciasto ma przypominać strukturą trochę bułkę tartą.
3. Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy wszystko aż ciasto będzie zwarte.
Gdy ciasto nie chce nam się połączyć i jest zbyt sypkie to dodajemy łyżkę wody.
4. Ciasto zagniatamy i zawijamy w folię, po czym chowamy do lodówki na 30 minut.
5. Po 30 minutach ciasto należy rozwałkować i umieścić na blaszce lub w foremkach.
6. Przed wstawieniem do piekarnika należy pamiętać by ciasto ponakłuwać widelcem.
7. Pieczemy w 180C około 20 minut aż ciasto się zarumieni na brzegach.
Masa kajmakowa :
1. Rozwijamy krówki z papierków rzecz jasna :-)
2. Rozpuszczamy je w rondelku mieszając często i dodając masło najpierw.
3. Możemy dodać odrobinę mleka ale uważajcie żeby masa nie zrobiła się za rzadka, bo wtedy się nie zetnie po ostudzeniu i mazurek będzie płynny ;-)
4. Sok z cytryny też dodajemy opcjonalnie do smaku.
Po wystudzeniu kruchego spodu, pokrywamy go gorącą masą kajmakową i dekorujemy według uznania :-)
Smacznego !!!
A poniżej macie moje urocze foremki z ciastem przed i po upieczeniu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz