czwartek, 2 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami...a jak Wielkanoc to wraz z nią MAZUREK :-) Ja, choć nie należę do wielkich fanów ciast, nie wyobrażam sobie Świąt bez kajmakowego mazurka. Podbił on moje serce już wiele lat temu i żaden inny mazurek nie jest w stanie go przebić. Kajmakowy i kropka :-) Kajmak można przygotować na wiele sposobów, jak również kupić gotową masę w puszce, jednak ja najczęściej robię masę z krówek, bo jest stosunkowo prosta.....no może poza rozwijaniem krówek z papierków, niczym świstak ;-) i przede wszystkim pyszna.

Tu chciałam Wam pokazać, że nie zawsze trzeba się ściśle trzymać prostokątnej formy mazurka...w zeszłym roku oprócz prostokątnego zrobiłam właśnie takie mini mazurki, które bardzo uatrakcyjniły wygląd wielkanocnego stołu.



Składniki :

Ciasto kruche na mazurka :
  • 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki, choć ja używam orkiszowej)
  • 125 g  kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • ewentualnie odrobina zimnej wody (na wypadek gdyby ciasto nie chciało się kleić)
  • szczypta soli
Masa kajmakowa :

  • 1/2 kg krówek
  • ewentualnie sok z 1/2 cytryny
  • odrobina mleka
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie :

Ciasto :

1.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i szczyptę soli.
2. Do mąki dodajemy masło pokrojone w kawałki i dłońmi dokładnie mieszamy wszystko razem.
Ciasto ma przypominać strukturą trochę bułkę tartą.
3. Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy wszystko aż ciasto będzie zwarte.
Gdy ciasto nie chce nam się połączyć i jest zbyt sypkie to dodajemy łyżkę wody.
4. Ciasto zagniatamy i zawijamy w folię, po czym chowamy do lodówki na 30 minut.
5. Po 30 minutach ciasto należy rozwałkować i umieścić na blaszce lub w foremkach.
6. Przed wstawieniem do piekarnika należy pamiętać by ciasto ponakłuwać widelcem.
7. Pieczemy w 180C około 20 minut aż ciasto się zarumieni na brzegach.

Masa kajmakowa :

1. Rozwijamy krówki z papierków rzecz jasna :-)
2. Rozpuszczamy je w rondelku mieszając często i dodając masło najpierw.
3. Możemy dodać odrobinę mleka ale uważajcie żeby masa nie zrobiła się za rzadka, bo wtedy się nie zetnie po ostudzeniu i mazurek będzie płynny ;-)
4. Sok z cytryny też dodajemy opcjonalnie do smaku.

Po wystudzeniu kruchego spodu, pokrywamy go gorącą masą kajmakową i dekorujemy według uznania :-)

Smacznego !!!

A poniżej macie moje urocze foremki z ciastem przed i po upieczeniu ;-)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz