wtorek, 5 maja 2015

Bataty pieczone







Dziś szybki i prosty przepis na pieczone bataty. Tę słodką formę ziemniaka odkryła przede mną moja przyjaciółka Ania, która co jakiś czas podsuwa mi różne pyszne pomysły.
Zastosowań batatów jest wiele, można je jeść solo, w sałatkach różnego rodzaju czy też jak tradycyjne ziemniaki towarzyszące innym potrawom. Wystarczy je najpierw upiec a potem spożywać w ulubionej przez siebie wersji :-)

Bataty pokrojone w grube "frytki" nacieramy oliwą i ulubionymi ziołami - ja osobiście polecam świeży tymianek i rozmaryn oraz suszoną paprykę, po czym wykładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni przez około 20-30 minut, w zależności od mocy piekarnika.

Ot i cała filozofia :-) Na zimno są również smaczne i wyjątkowo słodkie.

Smacznego !






1 komentarz: