poniedziałek, 25 maja 2015

Pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym, szczypiorem i słonecznikiem


Dzisiaj pomysł na szybką i smaczną pastę z wędzonej makreli.

Ryb jemy statystycznie stanowczo za mało. Powinny stanowić sporą część naszej diety ale głównie przez to, że są dość wymagające w przygotowaniu, rzadko je przyrządzamy w domach. Jak wiadomo im bardziej tłusta ryba, tym lepsza- bo zawiera więcej kwasów Omega-3. Śmiało więc polecam zajadanie makreli, która jest tłustą i zdrową rybą. Ja makrelę uwielbiam w postaci pasty z ryby wędzonej na  ciemnym pieczywie. Zobaczcie jak jest prosta w przygotowaniu :



Składniki :

* 1 makrela wędzona
* 2-3 ogórki kiszone
* pestki słonecznika - najlepiej prażone
* siemię lniane
* szczypiorek
* majonez - 1-2 łyżki
* musztarda - około 1-2 łyżeczki do smaku
* sól, pieprz

Przygotowanie :

Makrelę obieramy dokładnie z ości. Ogórki i szczypiorek kroimy drobno.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki doprawiając do smaku.

Smacznego !







3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Agata a w jakiej postaci najbardziej ?

      Usuń
  2. Kiedyś robiłam podobną pastę, ale oprócz wymienionych przez Ciebie składników dodawałam jajko :) Chętnie zobaczę, jak smakuje bez niego :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń