poniedziałek, 2 listopada 2015

Fettuccine z cukinii w sosie z dyni piżmowej i rozmarynu





Dziś kolejna jesienna propozycja na potrawę z dyni...dyni wyjątkowej...dyni piżmowej :-)
Dynia piżmowa bardzo często wykorzystywana jest w amerykańskich kuchniach, u nas jednak wciąż jest dosyć rzadka. Postanowiłam więc sprawdzić, co takiego kryje w sobie ta tajemnicza, podłużna dynia. I wiecie co się okazało ? Jest niesamowicie słodka, przepięknie pomarańczowa w środku i doskonała do wielu potraw. Ale po kolei...dzisiaj zaczynamy od niezwykle kremowego i aksamitnego w smaku sosu, który towarzyszy makaronowi fettuccine z cukinii - ale równie dobrze może towarzyszyć tradycyjnemu makaronowi, jeśli nie macie sprzętów do zrobienia warzywnego spaghetti czy fettuccine.

A jeśli zdecydujecie się na makarony z warzyw (oprócz cukinii doskonale nadaje się marchew, rzepa, ogórek czy ziemniaki), polecam zakup krajalnicy spiralnej, która umożliwia wykonanie takich cudów. Dostaniecie takie cudo na Allegro i nie tylko, a zakup takiej krajalnicy to wydatek rzędu 100-200zł.

Składniki : (na porcję dla około 4 -5 osób)

* 1 średnia dynia piżmowa 
* 1 średnia cebula, posiekana w kosteczkę
* 3 łyżki oleju kokosowego
* 2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
* 2 ząbki czosnku 
* 1 szklanka mleka kokosowego
* 1/2 szklanki bulionu drobiowego
* 1/2 - 1 łyżeczki soli
* 3 średnie cukinie w postaci makaronu
* świeżo mielony pieprz






Przygotowanie :

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
2. Dynię przekrajamy wzdłuż na pół  i układamy przeciętą stroną do dołu na blasze wcześniej posmarowanej 1 łyżką oleju kokosowego.
3. Pieczemy dynię przez około 30-45 minut (w zależności od wielkości) do momentu gdy swobodnie będzie można wbić widelec i będzie miękka.
4. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostudzenia, po czym wyskrobujemy miąższ (powinno go być około 5 szklanek) i wkładamy do blendera.
5. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i na średnim ogniu podsmażamy cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
6. Następnie do blendera z dynią dorzucamy podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmaryn, mleko kokosowe, bulion i sól i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Jeśli sos jest dla Was zbyt mało wyrazisty to dodajcie więcej soli i pieprzu.
7. Na dużej patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy nasz makaron z cukinii na około 3 minuty aż zmięknie, po czym wlewamy na patelnię sos i wszystko razem podsmażamy przez chwilę, aż cukinia będzie miękka.

W przypadku gdy używacie zwykłego makaronu to analogicznie zagrzejcie makaron na patelni i wymieszajcie go z sosem.

Do sosu można też dołożyć podsmażone grzyby np. shitaake albo dobrze wysmażony boczek w kosteczkę dla dodania bardziej wyrazistego smaku.

Na koniec posypcie wszystko świeżo zmielonym pieprzem :-)

Smacznego !













2 komentarze: