niedziela, 8 listopada 2015

Kotleciki z kalafiora, komosy i jarmużu





Jako fanka jarmużu, dzisiaj przemycam go Wam w wegetariańskich kotlecikach z kalafiora i komosy ryżowej. Kotleciki te mogą same w sobie być daniem, ale doskonale sprawdzą się też jako dodatek do potrawy mięsnej. Całkiem niezłe okazały się być również na zimno :-)

Składniki :

* 1 szklanka komosy ryżowej (suchej)
* 2 szklanki bardzo drobno posiekanego kalafiora 
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 liście jarmużu bez twardych łodyg (drobno posiekane)
* 1 szalotka drobno posiekana
* skórka utarta z 1/2 cytryny
* 2 jajka
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* tłuszcz do smażenia

* ewentualnie tarta bułka do zagęszczenia 

Przygotowanie :

1. Mieszamy komosę, kalafiora i bulion w średnim garnku i zagotowujemy.
2. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy przez 20-30 minut, aż komosa i kalafior będą miękkie.
3. Dodajemy do uzyskanej masy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
4. Formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia obydwu stron.

Uwaga ! jeśli zaobserwujecie, że masa słabo się łączy i kotleciki rozpadają się podczas smażenia to dodajcie bułkę tartą albo trochę mąki. Pamiętajcie by lepić małe kotleciki i ściskać w dłoniach masę - wtedy jest większa szansa, że się nie będą rozpadać.
A jak Wam się kilka rozpadnie to zróbcie z nich podsmażone puree ;-) 








4 komentarze:

  1. Uwielbiam kalafiorowe kotlety... w każdej postaci :D
    A ta na pewno zapisze się w moim zeszycie :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy kiedyś coś wspólnie pogotować ;-)

      Usuń
  2. bardzo lubię kalafior, ale muszę niestety go ograniczać, ale takie kotleciki zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, w tym przepisie tego kalafiora nie jest aż tak dużo i jak go zmieszać z komosą i jarmużem to myślę, że mogłabyś sobie pozwolić na kilka kotlecików ;-)

      Usuń