środa, 24 lutego 2016

Sycylijska sałata z czerwonych pomarańczy i fenkuła




Będąc na Sycylii moje podniebienie przeżywało rozkosz. Ponieważ wyjazd był wegetariański to każdego dnia miałam okazję spróbować niezwykłych warzywnych potraw. Czasem były banalne na pierwszy rzut oka, ale jakże niebanalne w smaku. Gospodyni, która nam gotowała, codziennie wyczarowywała nam coś nowego. Jak pewnie wiecie, dla mnie podstawą są właśnie warzywa więc byłam tam przeszczęśliwa. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać bardzo niebanalne połączenie dwóch skrajnie różnych smaków - anyżowego fenkuła i słodkich pomarańczy, które razem tworzą bardzo oryginalną kompozycję.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy :

  • 1-2 świeże fenkuły (koper włoski)
  • pomarańcze - najlepiej czerwone, ale nie koniecznie
  • otartą skórkę z pomarańczy (ważne by były ekologiczne bo inaczej w skórce jest pełno chemii)
  • rukola
  • kilka listków mięty
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sok z pomarańczy

  1. Fenkuła kroimy na pół, po czym kroimy w półplastry i rozdzielamy na kawałki.
  2. Pomarańcze obieramy jeśli skórka jest cienka, jeśli nie to okrajamy ze skóry dookoła by pozostał sam miąższ, po czym kroimy na plastry a potem na mniejsze kawałki.
  3. Wkładamy składniki do miski dodając rukolę, skórkę pomarańczową i posiekane listki mięty.
  4. Polewamy wszystko sokiem w pomarańczy i skrapiamy oliwą z oliwek.

A potem zajadamy !

Smacznego :-)









1 komentarz:

  1. Prawie uslyszalam, jak moj brzuch zaburczal na wspomnienie tej salatki :-)

    Dobrego dnia, Kochana

    Anna

    OdpowiedzUsuń