czwartek, 12 maja 2016

Ryż jaśminowy w mleku kokosowym z truskawkami, miętą i wanilią






Dzisiaj mam dla Was propozycję na ryż jaśminowy na słodko. Taka potrawa z powodzeniem może być słodkim i pożywnym śniadaniem. Możecie ją zjeść w porze obiadu albo zaproponować dzieciakom na deser czy nawet słodką kolację. Mnie bardzo posmakował na zimno na śniadanie. Jaśminowy ryż ugotowany w mleku kokosowym  jest przyjemnie aksamitny w smaku, a jak dodacie do niego jeszcze laskę wanilii albo olejek waniliowy...będzie jeszcze pyszniej :-)

Składniki :
  • ryż jaśminowy Uncle Ben's - 1 szklanka
  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • woda - 0,5 szklanki
  • laska wanilii lub łyżka olejku waniliowego
  • truskawki - krojone w drobną kostkę
  • 1 pęczek mięty  - drobno posiekany
  • syrop z agawy 
  • migdały w słupkach
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie :
  1. Ryż wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę na około 20-30s po czym zalewamy go mlekiem kokosowym i wodą.
  2. Do mleka wrzucamy laskę wanilii lub olejek waniliowy i gotujemy chwilę na dużym gazie, po czym zmniejszamy na średni i gotujemy pod przykryciem aż wchłonie całą wodę, od czasu do czasu mieszając.
  3. W międzyczasie siekamy drobno miętę. Nie bójcie się dużej ilości mięty - cały w niej urok.
  4. Kroimy truskawki w drobną kostkę.
  5. Jak ryż nam się już ugotuje to dodajemy do niego truskawki i miętę, dosładzając syropem z agawy do smaku. Na koniec posypujemy migdałami.

Smacznego !

#zaRYŻykuj




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz