wtorek, 3 maja 2016

Tarta ze szparagami, kozim serem i suszonymi pomidorami






Szparagi uwielbiam i czekam na nie z utęsknieniem niemalże już od Bożego Narodzenia ;-) Jak już wreszcie pojawią się na sklepowych półkach to kupuję je ochoczo umieszczając często w wazonie, by przed spożyciem móc na nie jeszcze popatrzeć :-)

Dziś przypomnę Wam przepis na tartę z kozim serem, szparagami i suszonymi pomidorami. Prosta i pyszna potrawa, którą z powodzeniem prędko przygotujecie nawet po ciężkim dniu pracy ;-)

Składniki :

* ciasto francuskie gotowe  (do kupienia w każdym supermarkecie)

* pęczek zielonych szparagów

* 3 łyżki tartego parmezanu

* jogurt grecki lub bałkański

* 4 łyżki miękkiego sera koziego Festkoz (to taki ser kozi do smarowania)

* 1 opakowanie pomidorów koktajlowych

* opcjonalnie pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju

Przygotowanie :

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy przez 30
    sekund (czyli wkładamy do osolonego wrzątku na 30 sekund i odcedzamy).

3. Na dużej blaszce rozkładamy ciasto francuskie.

4. W miseczce mieszamy jogurt grecki, ser kozi Festkoz oraz tarty parmezan.

5. Smarujemy ciasto francuskie powstałą masą i układamy na niej naprzemiennie 
    zblanszowane szparagi. 

6. Na szparagi układamy pomidorki pokrojone w plastry.

7. Przyprawiamy według uznania.

8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.


Ja na koniec jeszcze dodaję suszone pomidory - nie daję ich na początku bo mogą się przypiec na brązowo i wtedy gorzknieją.

 Smacznego !!!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam szparagi i wszystko co z nimi ������ a z kozim serem jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować ��

    OdpowiedzUsuń