poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Crostini z figą i halloumi







Pisałam ostatnio, że w temacie fig to nie było moje ostatnie słowo w tym sezonie ;-) Mam nadzieję, że zdążę je przygotować w tym tygodniu w jeszcze jednej formie. Jak tylko wyjdzie ciekawie to się z Wami oczywiście podzielę pomysłem :-)

Tym razem podrzucam Wam pomysł na fajną przekąskę, która równie dobrze może być pyszną lekką kolacją dla każdego. 

Co potrzebujemy :

  • bagietkę lub rogala
  • ser halloumi
  • masło klarowane lub oliwę
  • świeże figi
  • miętę

Przygotowanie :

  1. Bagietkę lub rogala kroimy w krążki i podsmażamy je na patelni na maśle klarowanym lub na oliwie, tak by otrzymać grzanki.
  2. Następnie kroimy ser halloumi w plastry i podsmażamy chwilkę na patelni aż się zrumieni.
  3. Na grzance układamy ser, świeże listki mięty i plastry figi.

Te grzaneczki, po włosku zwane crostini są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ser halloumi gdy jest ciepły jest bardziej miękki, ale na zimno też jest pyszny ;-)

Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz