wtorek, 6 września 2016

Karmelizowane figi z pieczonym camembertem i orzechami








To już chyba ostatni post w tym sezonie z figami w roli głównej. W końcu w kolejce na swoje pięć minut już czekają dynie ;-)

Przepis na dzisiaj jest totalnie prosty i mało pracochłonny, bo właściwie wszystko robi się samo. Czyż nie uwielbiacie takich przepisów ;-) ? Jest to doskonałe uzupełnienie grilla ze znajomymi (przetestowane z powodzeniem na sąsiadach) jak również przepyszna alternatywa dla kolacji przy lampce wina.

Co potrzebujemy :

  • świeże figi dokładnie umyte
  • miód płynny
  • orzechy pekan albo włoskie
  • ser camembert
  • szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie
  • szczypta przyprawy korzennej opcjonalnie

Przygotowanie :

  1. Umyte figi przekrajamy na połówki wzdłuż i układamy na blaszce na pergaminie.
  2. Skrapiamy figi miodem i wstawiamy do piekarnika obok układając camembert.
  3. Pieczemy w 200 °C przez około 20-30 minut.
  4. W międzyczasie siekamy orzechy.
  5. W rondelku podgrzewamy miód z przyprawami na średnim ogniu i wrzucamy do niego posiekane orzechy.
  6. Wyjmujemy z piekarnika ser i figi.
  7. Na talerzu układamy ser, na wierzch karmelizowane figi i polewamy całość miodem z orzechami. 

Smacznego !











1 komentarz:

  1. Próbowałam, szczęśliwie załapawszy się... Odlot! Polecam, niebiańskie smaki!!! Ola

    OdpowiedzUsuń