piątek, 27 czerwca 2014

Risotto ze szparagami, groszkiem i parmezanem



Szparagi....szparagi...szparagi... :-)
To pewnie ostatni w tym sezonie wpis ze szparagami w roli głównej. Sezon na to jakże wspaniałe warzywo niestety dobiega końca. Z niecierpliwością będę całą jesień i zimę marzyć o nadejściu wiosny a wraz z nią...sezonu na szparagi :-) A może by tak kilka słów o nich...zdrowych, zielonych, niskokalorycznych, rzekomo afrodyzjakach ? ;-)
Pewnie niewiele wiecie o właściwościach szparagów, takie niby niepozorne, wciąż na europejskich rynkach drogie więc dość luksusowe. Pojawiają się na półkach na tak krótko, że myślę, iż warto skusić się na taki luksus. 

Dzisiaj przepis na doskonałe risotto ze szparagami w roli głównej...ale cierpliwości ! Najpierw kilka słów o tych zielonych wspaniałościach.

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?
Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.                                                                                             

Zdrowotne właściwości szparagów:
  • - szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • - szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • - szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • - szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach  
  •   oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • - szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną 
  •   moczanową i dolegliwościami nerek
źródło : http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szparagow

A teraz PRZEPIS na RISOTTO : czytajcie dalej :-)


Składniki :

* pęczek zielonych szparagów

* ryż do risotto - ok. 370 gr

* 250 gr tartego parmezanu

* sok z 1/2 cytryny

* skórka z 1 cytryny

* 250 gr groszku mrożonego

* pęczek szczypioru  (opcjonalnie)

* oliwa z oliwek

* 2 łyżki masła

* 1l bulionu - najlepiej rosołu z kurczaka, bądź bulionu mięsnego

* sól, pieprz


Przygotowanie :

1. W  małym garnku doprowadzamy bulion do wrzenia.

2. Myjemy szparagi i kroimy je w skośne ok 2-3cm kawałki.

3. W dużym garnku zagrzewamy oliwę. Na gorącą oliwę wrzucamy posiekany szczypior oraz ryż, mieszając cały czas, podsmażamy ryż aż się lekko zarumieni - maksymalnie do 5 minut.

4. Stopniowo dodajemy do ryżu bulion  - mieszamy cały czas dodając małe porcje i czekamy aż cały się wchłonie przed dodaniem kolejnej porcji bulionu. Ryż powinien być al dente w ciągu około 20 minut ( jeśli po dodaniu całego bulionu nadal będzie twardy, można dodać trochę wody).

5. Wraz z ostatnią dolewką bulionu tj. na około 5min przed końcem gotowania dodajemy szparagi, masło oraz parmezan i gotujemy aż szparagi będą chrupkie i al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy mrożony groszek.

6. Na koniec zdejmujemy risotto z ognia i dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

7. Na talerzu przystrajamy płatkami parmezanu i ewentualnie odrobiną tartej skórki cytrynowej.

                                            Smacznego !








1 komentarz: