Szparagi jak już pisałam uwielbiam i ogromnie żałuję, że nie są dostępne cały rok... Jak już więc pojawiają się na sklepowych półkach to kupuję jak dzika i jem, jem i jem :-)
Tym razem przygotowałam tartę z ciasta francuskiego ze szparagami - danie w miarę szybkie i bardzo proste :-) A do tego niezwykle smaczne i efektowne...przetestowane na rodzinie i pysznie gotującej Sąsiadce - wszyscy zgodnie stwierdzili, że smaczne więc z czystym sumieniem polecam i dzielę się przepisem ;-)
Składniki :
* ciasto francuskie gotowe (do kupienia w każdym supermarkecie)
* pęczek zielonych szparagów
* 3 łyżki tartego parmezanu
* jogurt grecki lub bałkański
* 4 łyżki miękkiego sera koziego Festkoz (to taki ser kozi do smarowania)
* 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
* opcjonalnie pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju
Przygotowanie :
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy przez 30
sekund (czyli wkładamy do osolonego wrzątku na 30 sekund i odcedzamy).
3. Na dużej blaszce rozkładamy ciasto francuskie.
4. W miseczce mieszamy jogurt grecki, ser kozi Festkoz oraz tarty parmezan.
5. Smarujemy ciasto francuskie powstałą masą i układamy na niej naprzemiennie
zblanszowane szparagi.
6. Na szparagi układamy pomidorki pokrojone w plastry.
7. Przyprawiamy według uznania.
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.
Ja na koniec jeszcze dodaję suszone pomidory - nie daję ich na początku bo mogą się przypiec na brązowo i wtedy gorzknieją.
Smacznego !!!
Pyyyyychaaaaa!!!!!
OdpowiedzUsuńprzepyszne-czy możesz do mnie z tym wpaść? użyczę piekarnik...i poczęstuję pyszną kawuchę :D
OdpowiedzUsuńKochana myślę, że da się zrobić kiedyś ;-) Trza się umówić :-)
Usuń