piątek, 13 czerwca 2014

Tarta ze szparagami i pomidorami koktajlowymi







Szparagi jak już pisałam uwielbiam i ogromnie żałuję, że nie są dostępne cały rok... Jak już więc pojawiają się na sklepowych półkach to kupuję jak dzika i jem, jem i jem :-) 
Tym razem przygotowałam tartę z ciasta francuskiego ze szparagami - danie w miarę szybkie i bardzo proste :-) A do tego niezwykle smaczne i efektowne...przetestowane na rodzinie i pysznie gotującej Sąsiadce  - wszyscy zgodnie stwierdzili, że smaczne więc z czystym sumieniem polecam i dzielę się przepisem ;-)


Składniki :

* ciasto francuskie gotowe  (do kupienia w każdym supermarkecie)

* pęczek zielonych szparagów

* 3 łyżki tartego parmezanu

* jogurt grecki lub bałkański

* 4 łyżki miękkiego sera koziego Festkoz (to taki ser kozi do smarowania)

* 1 opakowanie pomidorów koktajlowych

* opcjonalnie pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju

Przygotowanie :

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym blanszujemy przez 30
    sekund (czyli wkładamy do osolonego wrzątku na 30 sekund i odcedzamy).

3. Na dużej blaszce rozkładamy ciasto francuskie.

4. W miseczce mieszamy jogurt grecki, ser kozi Festkoz oraz tarty parmezan.

5. Smarujemy ciasto francuskie powstałą masą i układamy na niej naprzemiennie 
    zblanszowane szparagi. 

6. Na szparagi układamy pomidorki pokrojone w plastry.

7. Przyprawiamy według uznania.

8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut aż ciasto się zarumieni.


Ja na koniec jeszcze dodaję suszone pomidory - nie daję ich na początku bo mogą się przypiec na brązowo i wtedy gorzknieją.

 Smacznego !!!



















3 komentarze:

  1. przepyszne-czy możesz do mnie z tym wpaść? użyczę piekarnik...i poczęstuję pyszną kawuchę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana myślę, że da się zrobić kiedyś ;-) Trza się umówić :-)

      Usuń