poniedziałek, 14 lipca 2014

Marmolada truskawkowa


Za truskawkami generalnie nie szaleję...dżemów zbyt wiele nie jadam ( bo i niby do czego, jak rzadko jem pieczywo ;-) , ale odkąd znajoma zdradziła mi przepis i poczęstowała ową marmoladą z truskawek...zmieniłam o nich zdanie ! Ten kolor...konsystencja musu...ach...no skradły moje serce. I od razu więcej pomysłów na zastosowanie się znalazło. Wykonanie szybkie i proste - najłatwiej w Thermomixie, ale jak ktoś nie posiada to żadna strata - równie łatwo zrobi marmoladę i bez niego, korzystając ze zwykłego miksera.
Dzielę się z Wami prędziutko przepisem, bo warto zrobić kilka słoiczków i delektować się smakiem lata w jesienne lub zimowe wieczory. Mam nadzieję, że zdążycie zrobić..truskawki jeszcze są. A  spóźnialskim - przypomnę o nich następnej wiosny ! 



Przygotowanie :

Kupujemy 1 kg truskawek - obieramy, myjemy i miksujemy na mus.
Po zmiksowaniu dodajemy do truskawek 1 torebkę Żelfixu 3:1 oraz 250-300g cukru - w zależności od tego, jak słodka ma być marmolada. 
W Thermomixie ustawiamy gotowanie na 100 stopni na 15 minut i obroty 3 - uwaga na 3 minuty przed końcem trzeba stać nad sprzętem i mieszać bo inaczej piana może nam wypłynąć górą :-)
Inaczej - wlewamy wszystko do garnka i gotujemy przez 15 minut, mieszając regularnie.

Następnie pozostaje nam ponalewać gorącą marmoladę w suche słoiki i odwrócić je do góry nogami, żeby się dobrze zamknęły.

I pyyyyszna marmolada gotowa !  

Używajcie jej nie tylko na chlebek czy do naleśników...będzie też pyszna do pieczonego sera camembert, oscypka czy też do lodów lub innych deserów - ma konsystencję puszystego musu więc jest wiele deserów, do których można ją wykorzystać.

Smacznego !



a tutaj już małe rączki skubały mi truskawki podczas zdjęć ;-)









1 komentarz:

  1. oszalałam :D
    nie przepadam za truskawkami, ale takie-pochłonęła bym w całości :D

    OdpowiedzUsuń