Ach ta dynia…można się w niej rozkochać bez reszty. Jest tyle przepysznych dań z dynią w roli głównej, że pewnie życia zabraknie by je wszystkie wypróbować jesienną porą.
A ostatnio w sobotni poranek postanowiłam zrobić placki z dyni…”chodziły” za mną już od kilku dni. I choć jakoś wybitnie plackowa nie jestem…to już wiem, że te placki zagościły w moim repertuarze na dłuuugo. Najlepszą recenzją było moje dziecię, które wpychało sobie placki na sucho do dzioba i zjadło wszystkie :-) Placki te są dyniowo-kokosowe, ale jak ktoś nie lubi kokosa to może swobodnie ominąć ten składnik, a gdy ciasto wyda mu się za rzadkie to po prostu dodać więcej mąki.
Składniki :
1/4 filiżanki zmielonych wiórków kokosowych ( możecie też dać niemielone )
5 łyżek mąki
4 jajka
1/4 filiżanki puree z dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie :
- Mieszamy mąkę, wiórki kokosowe i jajka w misce.
- Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub masło.
- Wlewamy ciasto na patelnię tworząc niewielkie placuszki.
- Smażymy odwracając około 2 minut - aż zrobią się złociste.
Placki możemy podawać z czym tylko chcemy. Moim zdaniem pyszne są z syropem z agawy, syropem klonowym czy też miodem. Dzieciakom smakują nawet suche albo też posypane cukrem pudrem.
Jeśli mamy pod ręką jakieś owoce to można posypać nimi placki po wierzchu a będą jeszcze lepsze !
Smacznego !
P.S. Dajcie znać czy Wam wyszły :-)
Kasiu oszalałam :D aż czuję już ich smak :D w weekend ogarnę, stworzę i przetrawię twój przepis :D
OdpowiedzUsuńwww.kolor-owanka.blogspot.com
i zapraszam na nowy blog: www.kolorowanka-fit.blogspot.com ;)
Super, wypróbuj i daj znać czy smakowały ! A na bloga zajrzę z chęcią :-)
UsuńIle placuszków wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńAniu z tego przepisu wychodzi około 10-12 placuszków, w zależności od tego jak duże je robisz.
OdpowiedzUsuń