czwartek, 20 marca 2014

Babeczki różane



Smak róży można lubić bądź nie...ale jak już ktoś lubi to te babeczki na długo zostaną mu w pamięci... :-) Są bajeczne nie tylko z wyglądu. Składniki na nie znajdą się zapewne w każdej spiżarni, jedyny haczyk to ekstrakt różany, który warto sobie zamówić, bo przydać się może do wielu innych wypieków. Ja zamówiłam już jakiś czas temu taki ekstrakt i robiłam już dzięki niemu makaroniki różane...mniammm. Mój ekstrakt wygląda tak :


To cudo, podobnie jak całe mnóstwo innych wspaniałości, zamówiłam na stronie www.aledobre.pl i szczerze polecam !


Chcecie poznać przepis na babeczki różane z kremem waniliowym ?
 Zapraszam do dalszego czytania :-)


Składniki ( na porcję 12 babeczek ):

115 g miękkiego masła
175 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu różanego
2 duże jajka
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Przygotowanie :

1. Rozgrzewamy piekarnik na 180 C i przygotowujemy sobie foremkę do babeczek z papilotkami

2. Mieszamy masło, cukier oraz ekstrakt różany do uzyskania gładkiej, kremowej masy ( można w mikserze, Thermomixie bądź ręcznie ).

3. Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy cały czas.

4. Dodajemy do masy mąkę, proszek do pieczenia i na końcu mleko. Mieszamy do połączenia składników w gładką masę.

* Jeśli chcemy mieć różowe ciasto to na koniec dodajemy wykałaczką troszkę czerwonego bądź różowego barwnika spożywczego.

5. Nakładamy masę do foremek i pieczemy około 20 minut.


Składniki na krem waniliowy :

150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru drobnego do wypieków lub cukru pudru - można więcej jak ktoś lubi mocno słodkie
   kremy

Przygotowanie kremu waniliowego :

1. Do dużej miski wlewamy śmietanę, ekstrakt waniliowy i dodajemy cukier.

2. Ubijamy w misce mikserem lub w Thermomixie z motylkiem aż do uzyskania gęstej ubitej masy.
    Stopniowo możemy dodawać cukru, jeśli uznamy, że krem jest za mało słodki.

3. Na koniec możemy krem zabarwić dodając barwnik spożywczy.

4. Krem nakładamy na ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub szpatuły do
    kremów.

    Przystrajamy babeczki czy chcemy i gotowe ! :-)

    Smacznego !








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz