środa, 26 marca 2014

Ryż z curry, kurkumą,czosnkiem i ogórkiem kiszonym





Dzisiaj chcę zdradzić Wam sposób na szybki i smaczny ryż. Ryż niezwykły i niebanalny bo łączy w sobie orientalny smak curry z jakże polskim kiszonym ogórkiem :-) Pomyślicie..odważny mariaż ! Ależ tak ! Odważny i smaczny,a najlepszym dla mnie świadectwem smaku jest podniebienie 5-cio latka :-) A ów pięciolatek oszalał na punkcie tego dania, więc śmiem twierdzić, że i Wam posmakuje.

Ryż ten znam i jadam od dawna za sprawą mojej cioci, która wprowadziła go do rodzinnego menu weekendowych obiadków, za co jestem jej ogromnie wdzięczna.
Polecam go oczywiście jako dodatek do dań mięsnych...aczkolwiek ja zajadam go w czystej postaci, nie dodając do niego zupełnie nic i traktuję go jako pełnowartościową potrawę.

Składniki :

1 szklanka ryżu - pełnoziarnistego, basmati albo jaśminowego
1,5 szklanki wody
2 ząbki czosnku
curry
przyprawa warzywna typu Vegeta lub sól
kurkuma
oliwa z oliwek
4-5 średnich ogórków kiszonych 

Przygotowanie :

Na dnie rondla lub małego garnka rozgrzewamy oliwę (tyle, żeby zakryć dno).

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy dwa ząbki czosnku przekrojone na połówki i podsmażamy moment aż się zrumienią.

Wsypujemy szklankę ryżu i chwilę prażymy na oliwie z czosnkiem.

Zalewamy ryż wodą - powinno wystarczyć 1,5 szklanki, ale wszystko zależy od rodzaju ryżu -w razie potrzeby,gdyby ryż był twardy wody można dolać pod koniec gotowania aż ryż osiągnie pożądaną miękkość.

Do wody wsypujemy według uznania przyprawę warzywną, kurkumę i curry. Ja dodaję sporo curry, by smak był wyrazisty.

Gotujemy ryż na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem aż wchłonie całą wodę - gdyby był za twardy dolewamy jeszcze trochę wody.

Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone i mieszamy.

Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz