czwartek, 6 marca 2014

Babeczki z cukinii








No i jest !!!

Na świeżo pierwszy przepis z kilkoma fotkami :-) Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie "jem oczami " więc uwielbiam jak do przepisu dołączone są fotki.
Polecam szybkie i proste babeczki z cukinii.
A przepis na nie znajdziecie poniżej :-)


Składniki ( na 12 sztuk ) :

- 1 średnia cukinia
- 1 cebula - najlepiej czerwona
- filiżanka bułki tartej - może być więcej wg uznania
- 1 jajko
- 1/2 filiżanki ( lub więcej ) parmezanu lub sera pecorino albo litewski dżiugas 
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- opcjonalnie świeży rozmaryn 
-opcjonalnie brokuł lub zielony kalafior do ozdoby

Po umyciu cukinii należy ją utrzeć ze skórką na tarce w grubymi oczkami.
Po utarciu postarać się odsączyć jak najwięcej wody z cukinii - ja robię to papierowym ręcznikiem uciskając kilkakrotnie.
Następnie dodajemy jajko wcześniej rozbełtane, drobno pokrojoną cebulę, tarty parmezan ( lub inny twardy ser ) oraz bułkę tartą.
Wszystko ze sobą mieszamy tak, by masa była dość zbita - można wg własnych potrzeb dodać więcej lub mnie bułki tartej, rzecz w tym, żeby nam się to wszystko ze sobą sklejało - a bułka jest tu takim właśnie wypełniaczem i łącznikiem. 
Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi - ja dodaję często świeżo posiekany rozmaryn bo bardzo go lubię i dobrze się komponuje z cukinią.
Masę rozkładamy do foremek, uciskając ją i uklepując - jak widać ja robię babeczki niezbyt wysokie, wypełniam tylko połowę foremki, więc jak chcecie większe babeczki to wystarczy zwiększyć porcję.
Na koniec w celach estetycznych na wierzch każdej babeczki daję po małej różyczce brokuła lub zielonego kalafiora :-)

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy około 20 minut aż brzegi się zarumienią. 

Smacznego !


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz